Hej vänner! Jag måste bara tipsa om en superenkel men helt fantastiskt god fudge brownie som jag gjorde i helgen. Den blev mycket uppskattad av våra vänner som var hos oss på besök och jag kan lova att det var inte sista gången jag bakade denna godingen.
Smaken är fyllig kladd-choklad kaka med en len glasyr med smak av mörk choklad och en touch av salt. Sött och en gnutta salt är en fantastisk kombination.
Här kommer receptet:
Glasyr:
2 dl vispgrädde
400 g mjölkchoklad
25 g smör
Fudge brownies:
350 g smör
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
5 dl strösocker
6 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
2 dl vetemjöl
3 dl kakao
flingsalt att garnera med
Gör såhär:
- Börja med att göra glasyren, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.
- Finhacka chokladen och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
- Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
- Under tiden kan du göra degen. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
- Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du brer på glasyren och toppar med flingsalt. Servera direkt eller förvara kakan i en lufttät burk i kylskåpet.