Mindre härlig fredag

Posted in Vardag

Jobb 8-12.30, paus i stallet för att mocka + fixa foder, jobb 13-17, paus i stallet för att rida (trodde jag), jobb 19-02 ca. Det där med att jag trodde jag skulle rida då… Alltså det finns så fruktansvärt korkade människor. Jag var på g till ridhuset och då har någon klämt och lämnat in fyra stora hundar i ett bagage på en bil som står öppet framför ridhuset. Hundarna börjar skälla som galningar och Balder blir såklart rädd och kastar sig iväg. De blir tysta några sekunder och Balder står spänd som en fiolsträng och tittar på dem. Sedan börjar de skälla och hoppa igen och innan jag ens hinner tänka kastar sig Balder typ fyra språng åt andra hållet med mig efter i tyglarna. I det femte språnget snurrar han runt när både han och jag är uppe i luften så jag flyger som en liten vante rakt ned i gruset. Landar på händerna, slår i huvudet och sular iväg på sidan så mina ridstövlar är helt förstörda. Snabbt upp igen samtidigt som jag fick ur mig några mindre väl valda ord om hundarnas ägare som ju dock (tyvärr!!!) inte var närvarande. Balder sprang hem och klarade sig som tur var(!!) helt oskadd. Stackarn. Hoppas jag kan få ut ny utrustning på försäkringen. Och kanske ett par nya handflator.

Nu -> Mot nästa jobbpass och rensa händerna på småsten.

29 Kommentarer

 1. Sara Petersson säger:

  Nej vad tråkigt. Hoppas verkligen du får ny utrustning på försäkringen. Tur i oturen att du och Balder klarade er någorlunda oskadda! Kram! <3

 2. Hanna säger:

  Vad är det för olika ställen du jobbar på? Du verkar ha så galna pass ibland, 7-20 såg jag nån gång och som nu 19-02. Var är det nånstans?

 3. Karolina säger:

  Polisanmäl hundägaren

  1. Marie säger:

   Det är ju en tragisk situation, men vad ska hon anmäla för? Tragiskt att hästen skulle bli rädd för skällande hundar men det är ju knappast olagligt att ha skällande hundar inlåst i bur i bilen?

   1. Mariella säger:

    Det är olagligt att genom sin hund åsamka skada på tredje part eller egendom, så att lämna sina skällande hundar utan uppsikt utanför ett ridhus är olagligt, om vi ska vara petnoga. Inte för att det är något att polisanmäla, men iallafall.

    1. ingridskoog säger:

     Jag ska inte polisanmäla men jag tycker att det är otroligt oansvarigt att lämna fyra stora hundar i ett bagage på en ridanläggning där det finns barn och hästar om hundarna inte kan beté sig normalt. Eftersom hundägarna inte var där kunde jah inte prata med dem. Min enda utväg är min egen försäkring.

     1. Cecilia säger:

      Det ska inte alls polisanmälas. Lagen om tillsyn av hundar är en CIVILRÄTTSLIG lag, det är alltså ett ärende som parterna själva får driva till domstol. Polisen har ingenting med det att göra, om inte ägarna är misstänkta för ett brott i brottsbalken i samband med det inträffade.

      Men ja, Ingrid har rätt kräva hundägaren på skadestånd.

  2. Anna säger:

   Hundägare har strikt ansvar för alla olyckor som deras hundar orsakar. Så det kan visst vara lönt att polisanmäla och även att kräva att hundägaren skall ersätta de förstörda stövlarna.

   1. L säger:

    Fast varför polisanmäla?! Det är väl bättre att prata med hundägaren i första hand. Om inte denne är medgörlig så absolut, då kanske man kan fundera på att gå vidare, om det ens är lönt. Känns inte som något polisen kommer prioritera tyvärr.

 4. Ida säger:

  Fy vad tråkigt!

 5. N säger:

  Fy vad tråkigt!! E glad över att mina hästar e vana vid det mesta, även galna skällande hundar, för dem har vi hemma

 6. Mariella säger:

  Ta reda på vem ägaren är! Som hundägare är man ansvarig för ALLT ens hund gör, inklusive att sitta i en bil och skrämma hästar. Du ska inte blanda in ditt försäkringsbolag, det där ska hundägaren ta helt själv.

 7. Amanda säger:

  Verkligen skönt att mina hästar står pall för hundar och alla deras påhitt. Alla hästarna (20, 6 och 1,5år) har haft skällande hundar som kommit mot oss lös i skogen, kommit skällande mot staketet på deras tomt, skällt när vi precis passerat varandra i skogen typ 1m ifrån varann. Ingen av hästarna bryr sig ett dyft.
  Och att anmäla hundägaren för de här… Nä… Alltså jag kan faktiskt inte se någon anledning till anmälan. Det kommer knappast bli någon påföljd då dom inte va lösa eller så.
  Det var en olycklig händelse som tur var ändå slutade bra.
  Det materiella går ju att ersätta. (Nu kommer jag nog låta väldigt okänslig och allt va man kan tänka sig) men har man dyr utrustning så finns ju säkert försäkringar som täcker det. Men jag kan verkligen inte tänka MIG SJÄLV ha dyrare utrustning. Dels för att jag hellre lägger dom pengarna på annat och dels för att jag inte skulle näms ha det på mig, för skulle jag råka repa något skulle jag nog mer eller mindre bryta ihop. Men som sagt, de är JAG

 8. Caroline säger:

  Tror du behöver uppsöka läkare för att kunna få ut något på försäkringen. Försökte få ut en ny hjälm när jag åkte av min häst en gång. Uppsökte dock aldrig läkare för jag tyckte jag klarade mig hyffsat ändå. Men då fick jag inte ut någon eftersom jag inte hade läkarintyg.. kanske kan funka om du har drulleföräkring eller något liknande

 9. Angel säger:

  Var inte så länge sedan en travhäst vart skrämd när dom kom och körde förbi en tomt. En hund kommer springandes från huset och mot staketet och hästen blev rädd och skenade iväg med vagn och allt. Kusken åkte ur och hästen skadade sig så pass illa att den lära avlivas. Det vart rättsliga åtgärder och hundägaren vart dömd att betala en hög summa om jag inte missminner mig runt 20000kr som hästen värderades till.

  1. Angel säger:

   Summan var en halv miljon kronor samt rättegångskostnader på 225000. Kollade upp der ordentligt ä.

 10. Sofia säger:

  Samma sak hände mig när min häst blev rädd för något och släpade med mig i tyglarna över sandbanan, i mina då nya tävlingsstövlar eftersom mina hemma stövlar var på lagning…
  Fick inget på försäkringen då de bara har skönhetsfel och ändå brukbara….
  Dock inte som dressyrryttare där fr behöver vara snygga för att funka oxå!

 11. F. säger:

  Men käre tid folk! Ska man eliminera ALLT som hästar kan tänkas bli rädda för? Det går ju inte att tänka så. Tråkigt att hästen blev rädd men det funkar ju inte att beskylla andra för vad ens häst blir rädd för….

  1. Rebecca säger:

   När det gäller hund är det annat, där är ägaren alltid ansvarig. Strikt hundägaransvar.

   1. F. säger:

    Fast nu var ju hundarna inuti en bil….

    1. Cecilia säger:

     Det spelar ingen roll. Om hunden orsakar skada genom att t.ex skrämma en häst är hundägaren enligt lag ansvarig, oavsett var hunden befann sig. Titta exempelvis på det uppmärksammade fallet med travhästen som blev skrämd av en skällande hund och sprang ner i ett dike och skadade sig så illa att den fick avlivas. Hundägaren blev skadeståndsskyldig för hela hästens värde, dvs en halv miljon kronor, och blev skyldig att betala rättegångskostnaderna.

     Man får tycka vad man vill, men i lagens mening är hundägaren ansvarig. Själv har jag lagt enormt mycket tid på att miljöträna min häst just för att sånt inte ska hända (sen kan hästar självklart bli rädda ändå, det är ju trots allt flyktdjur, men jag gör allt jag kan för att få en så trygg häst som möjligt), det tycker jag är en bättre metod än att stämma folk till höger och vänster 😉

    2. Rebecca säger:

     Det spelar ingen roll F, hundägaren har fortfarande strikt ansvar för vad dennes hund orsakar. Oavsett om de sitter i en öppen bagagelucka eller befinner sig i sin egen trädgård. Det är rättsligt prövat 😉

     1. M säger:

      Om hunden är lös och kommer farande mot hästen och skäller är det klart att ägaren varit oansvarig och vårdslös. Men om allt de gör är att sitta inne i en bil i sina burar och skälla?? Är det förbjudet att lämna sin hund i bilen ifall det kan komma förbi en nervig häst som blir rädd och springer iväg med ägaren på släp? Det låter helt otroligt att hundägaren ska lastas för detta och bli skyldig att ersätta Ingrids repiga stövlar pga att hennes häst är rädd för skällande hundar och flydde med Ingrid hängande i tyglarna. Vad om hundarna varit inne i ett hus och stått i fönstret och skällt? Gått snällt i koppel med matte och ändå skrämt en nervös häst så ryttaren ramlat av? Vissa hästar är ju rädda för ALLT och det är knappast hundägarens fel om min häst inte är trygg. Tråkigt att Balder blev så rädd men olyckor händer. Om du har en allriskförsäkring kan du möjligtvis få ut lite på den för att köpa ny hjälm, men jag tror inte de kommer ge dig nya stövlar. De är ju inte trasiga, bara lite ytliga repor. Var glad att du inte skadade dig!

     2. Karolina säger:

      Inom juridiken används begreppet ‘strikt ansvar’ för skadeståndsersättning. Det spelar då ingen roll om hunden, människan eller vem som helst har varit vårdslös eller inte. Så länge det finns en koppling mellan skadan som har uppstått och hunden så är det tillräckligt för att ägaren ska bli skadeståndsansvarig. Det är, som någon nämnt ovan, dock en civilrättslig lagstiftning och det är inget som går att polisanmäla. Man får i så fall stämma personen i fråga vid tingsrätten och driva processen på så vis.

  2. K säger:

   Eller så uppfostrar man sina hundar så de inte gör utfall mot folk och fä? Bakom galler eller ej? Hade också hoppat till om fyra stora hundar hade attackerat grinden i bilburen när jag gick förbi!

 12. Malin säger:

  Mkt tråkigt att din häst blev skrämd och att du gjorde dig illa. Däremot funderar jag på vart gränsen går? Ska man som husägare inte kunna vara ute på sin egen tomt och rensa ogräs i rabatten för att i värsta fall kunna skrämma en häst som går förbi? I det här fallet var hundarna sittande i en bur i bilen. Helt lagligt och troligtvis var det för varmt ute för att ha luckan stängd. Hade han blivit mindre rädd om så vore fallet? Vore hunden/hundarna lösa och kom rusande fram så hade det varit en oansvarig hundägare.. I detta fallet håller jag inte med. Det går inte skydda sig mot allt här i världen. Lycka till med din nya stjärna!

  1. Jurist säger:

   Jag håller med dig, men enligt lag är du ansvarig även hemma i trädgården. Skulle en tjuv bryta sig in för att stjäla egendom och din hund biter tjuven i benet, även i ett sånt fall att tjuven sparkat hunden tex, så är du som hundägare ansvarig för de skador hunden orsakat. Strikt ansvar.

 13. My säger:

  Fy va tråkigt 🙁 Tycker hur som att du borde kolla upp vem som äger hundarna och meddela denna vad som hände, så hen i fortsättningen inte lämnar hundarna på det viset. Hen kanske inte vet om att hundarna skäller? Och kanske tänker sig för till nästa gång, så fler olyckor kan undvikas.. Jag anser också att strikta hundägaransvaret ska gå in här, och jag som själv är hundägare hade blivit tacksam över att bli meddelad om mina hundar på något vis orsakat något, så jag hade kunnat undvika att göra samma misstag igen och givetvis göra rätt för mig gällande skador och annat. Hoppas bara denna hundägaren tar sitt ansvar också..

 14. Monika säger:

  Håll koll på dina händer. Minsta lilla sten som blir kvar kan orsaka en rejäl infektion. När jag ser bilderna hade jag gärna velat spola rent ordentligt.
  Så håll koll på rodnader och svullnader

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.