Veckans fråga

Posted in Okategoriserade

Det är ju inte helt okänt att vi hästnördar lägger otroligt mycket både tid och pengar på våra fyrbenta vänner. För min del spenderas all min lediga tid i min vardag i stallet, men jag vill också ha en vardag som inte inkluderar hästar. Kunna resa om jag vill, åka fin bil och hitta på spontana saker, men ändå alltid med häst i bakhuvudet. I mitt liv ska det alltid finnas utrymme för annat också, men alltid planerat efter Ems.

Hur mycket tid och pengar cirka lägger ni på hästar? Och hur viktigt är det för er att kunna fylla vardagen med kontraster? Nyfiken på era tankar!

IMG_3130

34 Kommentarer

 1. Anette säger:

  Jag lägger precis all min fritid och alla mina pengar i stallet/på hästen. Reser i princip ingenting just nu. Min häst mår bäst/går bäst av att hållas igång regelbundet utan en massa små uppehåll så så får det bli nu. Allt har sin tid och just nu är det så. Han kommer först – alltid.

 2. Stella säger:

  För min del behövs inget annat än hästar. God mat typ…. Men resor, shopping, fika med vänner…. allt är sämre än stallet. Så mitt svar blir: det är inte ett dugg viktigt med annat för mig, och när jag väl är bortrest så använder jag resan till att hästplanera

 3. Carina säger:

  Jag lägger allt på min hast. All fritid och så gott som alla pengar. Jag har barn och hund och de får ju naturligtvis plats också, det sager ju sig självt, men jag vill inte offra tid jag skulle kunna vara med honom på något annat faktiskt. Mina vänner får verkligen dra I mig för att jag ska göra andra saker några enstaka gånger. Jag är deras projekt som de bekymrar sig för =). Är stall-ledig en dag i veckan, då längtar jag efter honom. Har precis haft semester i två veckor, dessa har spenderats i stallet och när jag inte är där upptas tankarna på vad jag behöver planera för, tänka på, inhandla, träna på, osv osv. Det kommer kanske en dag när jag känner annorlunda men det är inte idag =) jag inser att det låter helt skruvat men jag vill inte ha det annorlunda. Har längtat efter att ha möjlighet att skaffa hast sen jag var liten så den här karamellen vill jag suga på

 4. Mathilda säger:

  Jag lägger, i mina ögon, mycket pengar på hästen. Runt 6-7 000 kr i månaden. Men jag tycker det är värt att stå i ett lite dyrare stall så jag har ridhus osv. Bra hovslagare (förstås inte den billigaste..) och sånt är ju också viktigt.
  Mån-fre lägger jag ca 2-3 h per dag (förutom en dag som hästen vilar, då smiter jag till stallet på lunchen och mockar och fixar så jag kan ha en ledig kväll hemma) och på helgerna kan det bli allt från en timme till hela dagen. Jobbar heltid så det blir inte mycket fritid över till annat. Tur att sambon är förstående 😉

 5. Helen säger:

  Min man sa en bra sak, ”hästar är ingen hobby, det är en livsstil.” Och det är lite så vi lever. Den mesta tiden går åt till stallet. Vi träffar såklart familj och vänner, men inte lika ofta som ”normala” människor. En gång per år unnar vi oss en veckas solsemester. Annars om vi åker någonstans så har det ofta med hästar att göra, t.ex Scandinavium och Falsterbo…;) Har fantastiska medryttare och stallkamrater så våra hästar har det super när vi är borta!
  Skulle aldrig byta ut det här livet mot något (Eller jo, jobba mindre för samma pengar så jag kan vara ännu mer i stallet!), känner jag nu i alla fall. 🙂 (30+, så jag har haft tid att känna efter!)

 6. Jennifer säger:

  För mig är det viktigt med kontraster.

 7. Josefine säger:

  jag lägger allt från 30 min till fyra timmar i stallet/dag. Jag unnar mig dock resor , ofta blir det två gånger om året, för mig är det viktigt med kontraster och att få komma bort från alla måsten då och då för att jag ska behålla mitt intresse

 8. Kattis säger:

  Jag har min häst i ett fullservicestall = lite dyrare men mkt mer tid för ridning och mkt mer fritid. Så de dagar som jag inte rider behöver jag inte åka till stallet om jag inte vill eftersom allt dagligt arbete (mockning, fodringar, utsläpp, insläpp, täckesbyten, mockning av hage, påfyllnad av vatten osv.) ingår i stallhyran. Men många vilodagar åker jag dit ändå bara för att mysa lite eller borsta eller ta en liten promenad. Jag jobbar heltid 8-16.30 så det passar perfekt att lägga 2-3 h på ridning och mys på kvällar och helger. Vi tävlar i dressyr och jag försöker även resa en del med min sambo (2-3 gånger per år) och hitta på saker med vänner såklart. Att flytta till fullservicestall är det bästa jag gjort! Jag betalar ca 1500kr mer nu än innan och då släppte jag ut min häst själv varje dag innan jobbet, hade morgonfodringar, kvällsfodringar, alla pass på helgen, mockning osv. osv. osv. Tiden man lägger på stallarbete osv. är också värt en del. Så jag känner mig inte ruinerad med tanke på att jag kan lägga tid på annat nu (tex rida mer, sköta om hästen och grejer bättre samt mer fritid till annat).

 9. Petra säger:

  Intressant fråga ! Jag har barn, sambo, hund, villa (som ju behöver skötas oxå) , jobbar heltid. Jag rider i snitt 4-6 gånger i veckan och pengar har jag ingen lust att räkna på ;). Åker på semester ett par gånger om året både någon längre 2-3 veckor och kortare weekend eller så. Planerar in vila de gånger jag åker om inte medryttaren kan ta mer än sin vanliga dag. Umgås med vänner på helgen och hittar på saker med familjen. Men planerar in hästen och rider oftast lördag eller söndag (inte båda om det inte är tävling eller träning) så hinner man med familjen också. Min vardag planeras ganska ordentligt för att få ihop familjen och tid hos hästen, men så vill jag ha det och det funkar i min familj. Sedan lägger jag min prestation nivå i förhållande till vad jag anser är rimligt för oss att åstadkomma med förutsättningarna jag har. Hästid kommer före ”kompistid” och jag har hittat en balans utan att göra avkall på något av det. Kvalitetstid med både häst, familj och vänner istället för kvantitet. Och som något skrev, det är inte en hobby utan en livsstil:).

 10. Lina säger:

  Jag lägger nog ca 3h i stallet per dag. Känner att jag nog ändå har råd att ”unna mig” middag ute o lite sånt då och då. Men resor, känner både att jag inte har råd men främst, jag har ingen som tar hand om min häst åt mig, inte ens en dag om jag ska iväg, vilket är väldigt tråkigt.

 11. Rebecca säger:

  Jag lever för mina djur, har inga barn. Så spenderar mycket av min lediga tid i stallet absolut, men älskar även att äta god mat ute så det gör vi flera gånger i månaden. Reser utomlands någon gång per år eller vartannat, en weekend eller två på något hotell i Sverige blir det alltid också varje år. Jag älskar mina hästar och lägger mycket tid och pengar på dem men uppskattar andra saker i livet med, så försöker få till en sund blandning 🙂 Tycker även det är roligt med heminredning och att ha ett mysigt hem. Sambon är också viktig <3 Kan ju inte enbart ha häst i huvudet, då blir man ingen rolig människa att ha ett förhållande med tänker jag? Även om det tar upp väldigt väldigt mycket tid.

 12. Petra säger:

  Hmm min kommentar har försvunnit?

 13. Ida S säger:

  Pluggar heltid och jobbar extra för att ha råd att rida på en riktigt bra ridskola en gång i veckan. Utöver det rider jag en medryttarhäst en gång i veckan. Jag har aldrig ägt en egen häst så jag kanske inte riktigt ”vet hur det är”. Men däremot engagerar jag mig på andra sätt, föreningsverksamhet – distriktets ungdomssektion – ungdomsledarutbildare m.m, vilket tar tid och kanske är det den tiden är det jag skulle lagt på en häst om jag hade haft en?

 14. L säger:

  Vill man komma någon vart i sin sport så får man nog vara beredd på blod, svett och tårar och att välja sporten före allt annat. Vara den som kämpar vidare när alla andra gett upp. Då tror jag man får lägga andra intressen åt sidan till stor del för att satsa på sin sport. Nöjer man sig att utföra sin sport som hobby för att det är kul, och ha små mål så tror jag garanterat att man kan kombinera så länge man har råd. Det är ju ”bara” att låna ut hästen när man reser iväg och låta någon man litar på ta hand om den. När jag hade häst gick nästan alla pengar åt hästen.. Reste på någon veckas solsemester varje år, men då fick jag spara och leva lite snålare.

 15. Cornelia säger:

  Jag har min ponny tillsammans med min syster och mamma, så jag vet inte exakt, men i tid blir det i alla fall ett par timmar/dag minst

 16. Camilla säger:

  Jag ser hästarna som en livsstil mer än hobby. Har två stycken hästar och lägger 11.000kr ungefär i månaden. Har valt bort att åka på långsemester etc. och lägger hellre pengarna på träning och utrustning. Eftersom jag jobbar heltid och lägger 3-4h på hästarna så ser jag sällan vänner i veckorna. Men när jag umgås med vänner så är jag noga med att alltid lägga undan mobil och vara närvarande.

 17. Wilma Liljeros säger:

  Jag elitsatsar på hästarna och ridningen så all min vakna tid går iprincip åt till hästen och hjälpa andra. Jag pluggar hästlinje då jag går på Sveriges Ridgymnasium, hjälper mindre tjejer och tävlar + tränar min egna häst. Ibland rider jag även andras hästar. Så jag har inte så mycket variation men jag klagar inte.

  Eftersom jag är 17 och utan inkomst så lägger mina föräldrar ut pengar på hovslagare, stallplats (står dock på skolan så själva boxen + stalltjänsten är gratis), tävlingsavgifter m.m. Medans jag lägger typ 1000 kr i månaden på utrustning till mig eller hästen om det behövs något. Lägger knappt några pengar på smink eller vardagskläder.

  Reser gör jag väldigt sällan då jag får så mycket av mina föräldrar genom hästen och jag blir uttråkad när jag är utan hästen för länge. Jag har turen att dom flesta av mina vänner är hästintresserade och då är det lättare att träffas.

 18. Hanna säger:

  Jag vill ha kontraster i mitt liv. Tycker om att umgås med familj och vänner, ta en drink på stan, träna på gym osv. Jag har en egen häst som jag tävlar Msvc med. Jag jobbar extra i stallet på vardagar för att få mindre hyra, studerar heltid till lärare och jobbar 40% på Systembolaget för att ha råd med att ha häst, bo själv i en lägenhet och för att kunna göra roliga saker (men även för att kunna lägga en del pengar på sparande). Jag skulle inte vara lycklig om hela mitt liv kretsade runt stallet och min häst men är glad över att ha det som mitt största intresse:)

 19. Maria säger:

  Har stall o hästarna hemma så det blir att planera efter in-utsläpp, fordringar osv. Svårt att vara borta längre tid. Så hästar är mitt största intresse. Jobbar ca 75% o har familj så det finns inte tid eller ork till så mycket annat. Men vardagen med hästarnas skötsel( bortsett från ridningen) ger så mycket sinnesro! Det är rena terapin att mocka o pyssla i stallet

 20. Emilia säger:

  Jag sålde mina hästar då jag inte längre hade lust och vilja att lägga all min lediga tid på hästar samt lägga ut flera tusen i månaden på dem. Dock saknade jag hästarna varje dag och har sedan dess hjälpt ett antal vänner med deras hästar, för att de inte riktigt hunnit med övriga livet, samt ridit på ridskola.

  Nu har jag haft helt hästuppehåll i två år och Även om jag fortfarande saknar hästarna och skulle vilja ha en egen igen att utvecklas och tävla ihop med så vet jag att jag inte är beredd att lägga tiden och kostnaden som krävs. Nu ska jag istället börja på ridskola igen, abstinensen är för stor och jag saknar det mentala lugnet som ridningen ger mig, och två-tre timmar i stallet i veckan är vad jag har motivation till att prioritera just nu.

 21. Evelina säger:

  Jag lägger väl allt från 30min till 4 h per dag. Jag bor på gård och har stallet typ 50 m utanför dörren så. Men om hästen har vilodag kollar jag bara till hästarna. Men läggs även mindre tid på sommaren, då de går ute dygnet runt så blir flera timmar direkt på vinter när de står inne på natten. Eftersom jag har eget stall, kostar inte hyran något. Men blir väl någon tusen lapp i månaden minst.

 22. Amanda säger:

  Stallet och hästen betyder jättemycket såklart. Men för mig är det superviktigt att ha något annat också. Jag älskar att resa, att umgås med vänner, och ut och äta mm. Men man blir såklart begrensad ekonomiskt när man har häst. Lägger ca 7000 kr i månaden på 1 häst +2-3h om dagen i stallet. Då ska det tilläggas att jag numera har häst på hobbynivå. Tränar ibland men tävlar inte längre.

 23. Maria säger:

  Jag lägger väldigt mycket tid och pengar på mina hästar, skulle gissa att jag snittar minst 3 timmar per dag och 10 000kr i månaden, men då har ju jag två stycken. Självklart vill jag också kunna resa en del och hitta på annat skoj men är helt okej med att det får bli lite mindre av den varan i och med hästarna! 🙂

 24. Anki säger:

  Lägger ca 5000kr per månad på min häst. Reser mycket i tjänsten och privat och har därför valt stall där jag kan köpa till dessa tjänster. För mig är häst en superbra hobby men det måste finnas tid för att gå ut, resa, lata sig på soffan, träffa vänner och annan träning. Jag behöver en bra balans i mitt hästliv så hästägande är en del av mitt liv. Inte hela.

 25. Stina säger:

  Ingrid, tycker det är tråkigt att du inte uppdaterat bloggen oftare. Ska du läggs ner den? Om inte, börja igen och berätta gärna i förväg om du ska ha ert uppehåll…

  1. Filippa säger:

   Ja men faktiskt snälla Ingrid, oförskämt av dig att inte veta i förväg när du kommer må dåligt så du kan meddela alla dina läsare exakt vad som kommer hända och ske, det är vår rättighet att veta allt om dig vet du väl.

 26. Carro säger:

  Har en häst i fullservicestall. Kostar mer men de bästa valet ja gjort för mig själv. Nu hinner jag träna och träffa vänner även på vardagar. Med försäkring, bensin och träningar/tävlingar snittar jag nog 5-6tusen i månaden.
  Jag försöker unna mig annat i vardagen förutom enbart häst. Vi åker på semester iaf 1gång om året och gör mycket smått där mellan för att bryta av all häst. Måste värna om sambon också 🙂 jobbar heltid och för nu funkar livet med dagens balansgång.

 27. Manda Stillnert säger:

  Lägger nog en hel del pengar och tid på min häst ja, men samtidigt så reser jag en del när ekonomin tillåter, sista året har jag tyvärr vart arbetslös och nu väntar studier men som sagt hästen är en stor del av mitt liv och skulle inte vilja vara utan de.

 28. Christa Ajris säger:

  Som någon sa, hästar är ingen hobby det är en livsstil. Svårt att hinna annat! Men precis som du vill och försöker jag ha ett liv utanför stallet OCKSÅ. 😀

  Jag undrar. Finns det någon annan läsare här inne som har någon hästblogg de skulle vilja dela med sig av? Jag vill hitta fler att läsa! 🙂

  Kolla jättegärna in min blogg som handlar om hur det är att börja rida som vuxen! 😀 (http://capriole.blogg.se) Kunde vara kul att dela erfarenheter!

 29. Anna säger:

  Hej!
  Funderar du på att utbilda dig? I så fallinom vilket yrke/utbildning?
  Vill du jobba enbart med hästar eller bara ha det som en hobby?
  Har du funderat på hippologutbildning?

 30. Marie säger:

  En helt annan fråga. Hur ser du på de här med att bloggen är delvis ditt jobb? Tänkte iochmed att du försvinner ibland. Inget illa menat. Men man kan ju inte riktigt försvinna några dagar bara såhär på ”vanliga” jobb 🙂 tänkte eftersom du ville satsa på bloggen etc

 31. Elin säger:

  Jag jobbar ju och studerar ju häst så jag lägger ju största delen av min vakna tid i stallet eller med något hästrelaterat. Dock viktigt att ha ett ”vanligt” liv också några gånger i veckan, dels bara sitta hemma och hinna slappna av lite med bok/tvserier innan man ska sova, och dels att minst någon dag i veckan kunna sminka mig och ta på mig vanliga kläder och röra mig bland folk, haha. Klarar inte riktigt att bara vara hemma i stallet med hästkläder även om det definitivt är där jag trivs allra bäst!

 32. Hanna säger:

  Jag lägger ca 2-3 h i stallet 5-6 ggr i veckan. Jag jobbar väldigt mycket och vill kunna umgås med familj/vänner sambo en hel del också. Kontraster är viktigt. Därför står jag i fullservicestall så att jag kan lägga all min tid på det viktiga vilket såklart är rida/pyssla! Det gör det också otroligt mycket lättare att åka bort/resa. Då är det bara att säga till så sköter de om honom istället.
  Lägger ca 10 000 i månaden, utan att räkna in träningar eller liknande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.