I förrgår, igår och idag

Ems gick ett pass på ridbanan igår och var stundtals väldigt fin! Vi började desto sämre på träningen i måndags, ungefär som om vi glömt bort allt vi tränade på förra veckan. Det är inte lätt att rida inte. Men vi avslutade åtminstone bra genom att ta in honom på en mindre volt för att fånga upp , ställa, böja och rama in. Jag har ”råkat” rida honom alldeles för hög i formen det senaste, vilket gör honom rak och stel, så nu är vi tillbaka i det rundare igen. Där ska vi ju vara mest hela tiden, men det är så svårt att komma ihåg allt hela tiden. När vi väl hamnar i det stela är det svårt och jobbigt att komma ut comfort-zonen, men det blir bättre ganska snabbt med rätt jobb.

Så här såg vi ut igår:

I eftermiddag är det dags för träning igen. Det ser jag fram emot. Mer bilder utlovas såklart!

20 reaktion på “I förrgår, igår och idag

 1. Vanja

  Exakt samma här! Min instruktör har fått mig rida mer längs fyrkantsspåret, mkt tempoväxlingar med tanken att få upp henne i nacken och trampa under sig bättre. Hon gick jättefint under den 1-2 veckorna jag red henne så. Men samma sak hände, plötsligt har hon stelnat till och funkar inte alls på volten. Tyvärr har vi inte lika lätt att komma ur detta! =(

  Svara
 2. Amanda

  Du verkar lätta väldigt mycket i sitsen i galoppen. Är det något du har funderat över? Bytte du inte sadel för inte så länge sen? Eller minns jag fel? Hoppas du inte tar denna kommentaren negativt, det är bara en fundering!

  Svara
 3. Sätilaryttaren.se

  Förlåt men varför ställa och blöja? Ingen häst blir avslappnad, lösgjord för att ryttaren ställer och böjer i halsen. Hästar är dels ingen deg som man kan stoppa in i lämplig pepparkaksform, för att få gå i den perfekta formen. Hästarna har skelett som ibland kan vara emot den och hindrar den från att vara i den, av domarna önskade formen och som vi ryttare vill ha hemma till vardags. Egentligen är det inte skelettet i sig själv har som hindrar lederna att börja sig utan det är musklerna som styr skelettet.
  Musklerna jobbar i harmoni med varandra, när den ena muskler är lång så måste en annan muskel vara kort, biceps och triceps är ett perfekt exempel, ltt och kolla på och förstå vad jag menar. Av någon anledning så har det blivit ett sånt fokus på att få musklerna att slappna av/släppa genom när ryttaren drar i halsen, ställer och böjer för att få hästen avslappnad. Tänk tillbaka till det jag skrev ovan, att musklerna jobbar ihop, då inser ni ganska snabbt att det inte går att ställa/böja igenom en häst för att få den lösgjord…
  Verkligheten, det logiska och våra tankar/lärdom stämmer inte alltid ihop. Att ställa och böja hästen kan ge skenet av att hästen är lösgjord men hästen gissar sig till vad vi vill och genom att vrida sin kropp ur led för att just den kroppsdelen som ryttaren drar i/bankar på för att försöka göra det som människan vill. (Hästar är flyktdjur och det enda som ett flyktdjur vill göra är att få vara i fred, få äta i lugn och ro utan att någon bråkar med dem. Det ligger i en gräsätandes natur att vara alla till lags och söka sig till lugn och ro.) När en häst vrider sin kropp ur led på detta viset så tar den sönder sig själv. Den roterar sin ryggrad och sänker sin rygg, vilket i sin tur kan orsaka KS, SI-ledsproblem och ledernas elasticitet försvinner vilket ökar risken för kotledsinflammation (bla)
  Det går inte att jobba med en viss kroppsdel eller muskel i taget. Alla musklerna sitter och jobbar ihop, som ett pärlband från nos till has. En spänning på ett ställe får alltså följder i hela hästens kropp. Som ryttare så måste man prata med alla muskler samtidigt, vilket kan tyckas vara svårt men så är inte fallet. Musklernas chef är hjärnan, musklerna lyssnar och lyder hjärnas minsta vink. Faktum är att det endast är hjärnan som kan säga till muskler att bete sig på ett visst sätt.
  Bara några välmenande ord..

  Svara
  1. Ingrid Inläggsförfattare

   Jag måste ställa nacken och böja kroppen, alltså forma för inner skänkel, flytta bakdelen/framdelen etc, för att han ska stretchas och bli mjuk i sidorna 🙂

   Svara
  2. Maja

   Sätilaryttaren, du påpekar så mycket om hur det INTE fungerar. Du kanske kan förklara HUR det fungerar då, hur ska vi rida hästen tycker du? (Sen så menar nog inte Ingrid att man ska böja hästens hals, ställa nacken o böja kroppen, eller är det oxå fel?)

   Svara
   1. Sätilaryttaren.se

    För det första måste vi börja med att få hästen att sluta hälla ut oss åt ena hållet. Se hästens mage som en stor tunna, vi ska sitta mitt över tunnan för att inte åka av men när hästen går på böjtspår (även rakt fram) så höjer den inre rygghalvan vilket ger förslitningar. Vi måste sitta emot detta, dvs vi måste vara starka i bålen för att låta hästen höja ytterhalvan. Känn själva, skritta i serpentiner, låt benen hänga och känn efter om båda benen hänger rakt ner eller om ett ben hänger rakt ner och ett hänger lite mer utåt. När rygghalvorna kommer upp så kommer hästen per automatik söka sig neråt, (huvud ner=i balans, högt huvud=i obalans) och stärka ut överlinjen, helt utan att någon böjer ”igenom” hästen

    Svara
  3. Anonym

   Jaså? I det akademiska har man alltid hästen ställd i nåt tex för att hela tiden bära vikten på rätt bog mot bakparti. Du ställer o böjer häst för o forma efter spåret men då med hela kroppen såklart. Dina konstiga påstående makes no senaste alls.. Precis som oss människor måste vi böja o tenja på leder och muskler för att mjukgöra o bygga. Oh jävligt fullt o göra ett jävla inlägg om detta på din blogg, väx upp

   Svara
    1. Anonym

     Fast nej för ett ex här då, min häst var otroligt stel o låst i höger bog o då fick jag jobba henne böjd o ställd efter inner skänkel på volt eller rakt spår en hel del för det skulle lossna. Två pass senare med detta konsept va hela hästen idag loss på dagens träning och kunde gå i en rund och låg form, för jag hade jobbat loss henne. Precis som när jag gymmar så måste ja böja o tenja på mina muskler för att mjuka upp dom o bli mer rörlig. Så lägg ner det du tydligen inte har någon aning om

     Svara
 4. Ellen

  Fast enligt mig är ställning något som sker vid hästens nacke och böjning/formning är ju hästens kropp och inte halsen i den bemärkelsen 🙂 Att böja halsen har ingen lösgörande effekt men det är inte heller så jag tror att Ingrid menar.

  Svara
 5. Anonym

  Kan säga att ja har fått börja om helt xD vi tränar ni rakställd, låg form och saaaakta så hon nästan travar på stället och ta stöd på ytter, grunder men har seriöst glömt bort o ridit för mycket på inner för vi tränat så mycket akademiskt och för högt tempo xD

  Svara
 6. Petra

  Jag följer några olika bloggar med ryttare på olika nivåer. Det som gör det intressant är inlägg som detta tex, fast jag hade gärna haft än mer ner ”nördat” med tankar. Gillar dit tänk Ingrid och även om jag inte alltid håller med, så respekterar jag dig för det du står för. Kämpa på, snart kommer det som känns svårt idag, kännas lätt som en plätt.

  Svara
 7. JenniferDressage.se

  Nu tror inte jag det är så du menar, men det låter lite illa i mina öron att ta in på liten volt och ställa och böja.. Så kan förstå att fler verkar tolkat det så även om du menar att du böjer för innerskänkeln och inte genom att dra i innertygeln (för det är ju det senare som är ”fel” om man vill få en lösgjord häst).

  Kan du inte förklara lite mer om vad du menar med att du ska rida honom rundare och vad som är en för hög form som du skriver? Tycker det är så intressant med allas olika syn på hästens form och vad som är rund för vissa, hög för andra, rollkur för en del. Samt om du varierar formen under passen osv.. Skulle vara jätteintressant att läsa dina tankar om det. 😀

  Svara
  1. Ingrid Inläggsförfattare

   Jag tycker snarare det är naturligt än illa att ställa och böja på en mindre volt, precis så mycket som färdriktningen tillåter. Jag menar, i MSV B är det ju 8-metersvolter och för att ta sig runt är det ju rimligt att man ställer och böjer/formar, om man inte ska välta runt. Dra i innertygeln ska man ju aldrig göra oavsett vad man vill åstadkomma. Mina tankar om form kommer 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.