Tisdagsmorgon

Godmorgon tisdag!
Vi bakade en drömgod paj igår, som dessutom är supernyttig! Smuldegen innehåller valnötter, russin, dadlar, kanel, honung och vaniljstång som är mixat till en röra! Sedan fyllde vi på med blåbär, hallon och toppade med mer smuldeg. Till det en vegansk créme fraiche med vanilj och citron. Hur gott som helst och man behöver inte ens ha dåligt samvete om man råkar smälla i sig halva pajen! 😉


Tips, tips, tips!! Jag bakade även nyttiga chokladbollar här om dagen med hallon och chiafrön. Perfekt både till kaffet och som mellis. Det är ju så roligt att äta när det är både gott och nyttigt. Annars har ju det mesta som är nyttigt en tendens att vara mindre gott…

Minns ni ”förkylningen” jag skrev om för flera veckor sedan. Den jag haft sedan december förra året. Den ger sig ju aldrig. Känner mig helt urlakad på energi och är konstant täppt i näsan och hostig, men ingen tar mig på allvar när jag söker hjälp och det gör mig extremt frustrerad. Dags att ringa vc igen och förhoppningsvis kanske de får idén att jag är allergisk eller något. Vad som helst bara jag blir frisk.

Hörs sen igen, med snack om gårdagens träning!

29 reaktion på “Tisdagsmorgon

 1. Kelly

  Eftersom att ingen inom den traditionella vården tar dig seriöst, har du funderat på någon alternativ medicin? Det är helt klart klurigt att hitta någon man litar på, men kan ju vara värt att göra lite efterforskningar och se om det finns någon vettig i din närhet. Homeopat hjälpte oss mycket när vi var yngre, jag hade tex sinnessjuk växtvärk minst fyra dagar i veckan som inte försvann men gick ner till två dagar i månaden.

  En tanke bara 🙂

  Svara
 2. Ebba

  Åh vilket härligt inlägg! Tack för smarriga recept! Du har säkert redan kollat, men en tänkbar anledning till nästäppan kan vara att du blivit allergisk mot häst. ☺

  Svara
 3. Anonym

  Vården måste prioritera. Det finns de med värre och allvarligare krämpor än det du beskriver. Typiska allergi symptom. Brukar man kunna klura ut själv vad det är man reagerar på. Damm, kvalster, HÖ/gräs, häst eller andra pälsdjur ligger väl dig nära till hands. Pollen går bort om du fick symptom i december. Lär dig leva med det eller köp nåt receptfritt på Apoteket.

  Svara
  1. Ingrid Inläggsförfattare

   Så du menar att jag ska må dåligt bara för att det finns andra som mår sämre? Mycket märkligt resonemang.

   Svara
 4. Louise

  Tipsar om kry.se! Kostar en liten slant men man får hjälp direkt och läkarna är väldigt bra och vill hjälpa en 🙂

  Svara
 5. Anna

  Kräv att de skall testa dig för allergier! Man måste ofta bråka lite med vårdcentralen, särskilt om det är sjuksköterskorna man har att göra med för de vet inte alltid vad de pratar om har jag märkt. Och våga kräva att få byta läkare också… jag var alltid alldeles för snäll förr men så var jag ganska sjuk för några år sedan och väldigt ofta på både vårdcentral och sjukhus och då lärde jag mig att det lönar sig att stå på sig samt att vara påläst.

  Svara
 6. Anneli

  Som ovan får du bråka med dom och överdriv gärna när du förklarar dina symtom! Och det bästa är om du läser på om vad det ev kan vara så att du kan pusha på det och våga kräva behandling! Gör dom ingenting byt läkare, man får välja vem man vill gå till.

  Svara
 7. Anonym

  Jisses vad människor ränner till läkarn i onödan!
  Inte konstigt att de som verkligen behöver inte får hjälp.
  Skulle det vara så illa med dig är jag säker på att de remitterat dig vidare för länge sedan. Tro på din doktor!
  Till Annelie ovan:
  Överdriva symtom… jisses vilken kommentar.
  Själv diagnostisera….
  Uppenbart finns det sjuka människor!

  Svara
  1. Anette

   Känner man sig dålig så ska man få hjälp! På min bror ”missade dom” att han hade cancer! Skickade hem honom med en ipren gång på gång när han sa att han hade ont i knäet. Fjanterier, finns dom som har det värre…tänker såna som dig….Tur bror min lyssnade på mig och åkte och satte sig på akuten så han fick hjälp och upptäckte cancer skiten.

   Svara
  2. Anonym

   Gick till vårdcentralen för att jag mådde jättedåligt. De sa att jag hade växtvärk och skickade hem mig, men en vecka senare åkte jag in på akuten och fick reda på att jag hade en tumör + hjärnblödning.
   Så vårdcentralen tar en oftast inte på allvar även fast att man har något värre än en förkyldning. Bara att tjata på dem tills de tar alla möjliga tester!

   Svara
 8. Angelica

  Det vore toppen om du vill lägga upp recepten 😀 Med mängd av allt osv, svårt att höfta ibland när man aldrig gjort det och inte vet hur det ska bli. Det lät väldigt gott så det vore kul att testa!

  Svara
  1. Ingrid Inläggsförfattare

   Absolut kan jag göra det från och med nu. Lägger det här bland kommentarerna i detta inlägg dock 🙂
   5 dl valnötter, 2 dl riven kokos, 1 tsk malen kanel, 1/2 tsk malen kardemumma, 1/2 tesked vaniljpulver, 1 krm salt, 100 gram urkärnade färska dadlar, 1 dl russin, 2 msk honung, 250 g frysta, tinade och avrunna bär. Mixa alla ingredienser till degen, använda en del till att trycka ut i botten på formen, häll på bären och strö över resten av degen 🙂

   Svara
 9. Sophie

  Som nästan färdig läkarstudent och i samma sits som dig (förkyld sedan mååånader tillbaka) skulle jag tipsa om att ta en titt på hur livet ser ut. Lite svårt att formulera i text, men jag har tagit en massa prover och har inga som helst infektionsparametrar, dvs ingen sänka eller snabbsänka, och inga förhöjda immunceller. Inga odlingar visar något. Det betyder alltså att jag dras med ett virus och virus kan vi inte behandla. (Antibiotika biter bara på bakterier.). Det är inte ens säkert att jag dragits med samma virus, utan mer troligt är att jag av någon anledning smittas av nya virus och att förkylningarna avlöser varandra, men ter sig som en enda lång förkylning. Det är inte helt ovanligt att människor dras med dessa långa förkylningar och då kommer vi in på något så komplext som psykosomatik. I mitt fall har jag dragit slutsatsen att det är brist på vila/återhämtning i kombination med stress som gör att jag inte blir frisk. Sen är det klart att allergier ska uteslutas, men feber och ont i halsen är symptom som för det mesta inte överensstämmer med allergi. (Ingen aning om vad du har för symptom, men för upplysnings skull.) Däremot nästäppa, hosta och rinniga ögon. Så sök vård om du tror att du har behov av det, men som någon skrev ovan: vården är tungt belastad – det betyder inte att man inte ska söka hjälp om man behöver, men man måste förstå att ibland kan vi inte göra något. Läkare är tyvärr inte allsmäktiga, även om det skulle underlätta om vi var det. Hoppas att du kryar på dig!

  Svara
 10. Frida

  Jag skulle tro att sänka osv redan är kollat eftersom du varit på vårdcentralen. Har du varit på ÖNH? Du behöver inte remiss för att söka dit (inte i mitt län i alla fall) och de kanske kan hjälpa dig? Förstår att det är drygt att vara sjuk så länge och tyvärr är det säkert bara virus som inte går att behandla. Nu har du ju ändrat mkt på din livssituation med tanke på stress men annars kan just stress göra oss med mottagliga för infektioner. Jag tycker mig minnas att du också skrivit en del om att du tränar på gymmet. Det kanske kan vara en ide att låta bli ett tag. Håll igång lite lagom med ridning och kanske promenader men hårdare träning ska du kanske avstå ifrån tills du är bättre? Man måste ge sin kropp en chans att bli frisk helt enkelt.

  Svara
 11. Manda Stillnert

  Låter som du behöver ge kroppen tid att läka ut de som den dras med 😉 Jag hade problem med de när jag stressade mycket, vart sjuk i flera omgångar, men de slutade när jag började lyssna på kroppen när den sa ifrån! Om inte annat åk och se till att du får ta blodprover och se om du har brist på något!

  Svara
 12. Johanna

  Såg att du skrivit i din story att den var vegansk. Honung är inte veganskt då det kommer från djur. 🙂 Bara så att du vet till nästa gång!

  Svara
 13. Johanna

  Ps. Jag hade kronisk nästäppa, svullna polyper osv i hela migt lov tills jag blev vegan. Tror att det var mjölkprodukterna som gjorde det (slembildande bland annat), 3 veckor efter att jag slutade med mjölkprodukter kunde jag andas fritt och slutade även snarka! 😀

  Svara
 14. Julia

  Det första jag hade gjort om jag var i din sits är att ta en paus från all hård träning. Du rider ju och får motion på det sättet, så det behöver ju inte handla om att ”ligga på sofflocket”. Men om man tränar när man är sjuk får kroppen inte chans till läkning, och du kan fortsätta vara (små)sjuk i evigheter. Lyssna på kroppen och vila dig frisk!!

  Svara
 15. Anonym

  Pröva börja käka probi mage o probi frisk som stärker immunförsvaret 🙂 även börjat äta msm som rensar ur kroppen! Finns även dom som i halverar saltlösning som får det bättre! Förresten hur gick träningen igår? 🙂

  Svara
 16. Alexandra

  Hej!

  känner igen mig jätte väl i det där med att vara konstant förkyld och snorig, jag hade det för ett år sedan ungefär och till slut efter många läkar besök konstaterades det att jag hade astma och en massa allergier. efter två dagar med astma medicin var jag en ny människa med massa ork och energi igen! stå på dig inför läkaren och som andra har skrivit ovan det går att byta läkare! kram.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.