Hårt slit lönar sig

Posted in Träning, Vardag

Jag har ju nämnt den där vänstersidan som strular till det för oss, främst i traven, vilket visar sig genom att han blir tygelhalt eller guppar med huvudet. Det sker aldrig i höger varv eller i någon annan gångart. Jag har försökt luska ut vad det är som orsakar guppandet, men utan att ha blivit så mycket klokare. Först hoppades jag att det kunde ha något att göra med den minimala kotledsinflammationen vi fann, men guppandet har inte påverkats eller förbättrats av behandlingen. Och något annat fel finns inte på hästen eftersom han är checkad från topp till tå. Så ja, jag kan helt enkelt konstatera att det är jag som framkallar det guppande huvudet.

Nu har jag gett mig fan på att jag ska tänka igenom, jobba med och lösa problematiken. Och jag har faktiskt kommit på exakt vad det är som händer, även om jag inte vet varför det händer. Han tar inte vänster skänkel, vilket gör att jag istället blir hängandes i vänster tygel när jag ska försöka ställa och formar åt vänster. Sedan har det blivit som en ond cirkel där jag blir typ förlamad i vänster ben och konstant bara håller i vänster tygel, utan att jag egentligen tänkt på det. Ajabaja!! Inte konstigt att det blir svårt för honom att jobba rätt. Idag fokuserade jag därför på att flytta undan för, och forma för, vänster skänkel, samtidigt som jag lättar av i inner tygel, fångar upp i ytter tygel och håller ytter bog på plats med ytter skänkel, utan att han får ramla iväg åt något håll. Låter väl yeasypeasy va!? Förmodligen. Ganska många missförstånd senare lyckades jag faktiskt uppnå en bra känsla där han balanserat bar upp sig själv utan att jag blev hängandes i tygeln. Mer en likvärdig känsla som jag har i höger varv. Heja oss!

Vänster öppna. Eller iallafall ett av många försök.

Fin i höger varv, men den där vänstra sidan spelar in även här då och då.

Till exempel genom att den blir för lång och han lägger huvudet på sned.

Bättre och enklare i galoppen, men så var det ju det här med att inte glappa i inner tygel bara för det. Jag får ofta påbackning att jag inte får klappa med handen varje gång jag vill berömma. Lättare sagt är gjort. Ems kräver en konstant inramning och är jag där och klappar och glappar för mycket tappar jag den och måste börja om på nytt. Rösten fungerar ju precis lika bra!

Det är sällan det bjuds på suddiga bilder här men denna fick faktiskt lov att bli ett undantag!

Att våga traggla lite är nyttigt. Här är han mer jämn och hittar sin egen balans bättre. Och min vänstra hand är där den ska. Vid nästa träningstillfälle hoppas jag kunna visa resultatet av det jobb vi har framför oss!

14 Kommentarer

 1. Isabelle Stolt säger:

  Vilken skillnad det är på er! ?? Heja er!

  1. Ingrid säger:

   Åh tack!! <3

 2. Anonym säger:

  Ta inte detta på fel sätt nu snälla. Din svaga skänkel har ofta visat sig på bilder genom din krängande hand. Det är kroppens sätt att kompensera, ofta omedvetet. När han inte går undan för skänkeln så för du handen mot mankammen.

 3. Stina säger:

  Ni är verkligen fina! Och jag blev väldigt avis på ridbyxorna 🙂

 4. Jennifer säger:

  Han ser verkligen Superfin ut!! Jättestor skillnad verkligen, bra jobbat ! 😀

 5. Johanna säger:

  Så, så fina!

  1. Ingrid säger:

   Tack!!

 6. Elin säger:

  Jag är en sån som inte brukar kommentera så ofta i bloggar men har följt dig sen du började med bilddagboken 😀 Ville bara säga att du verkar ha en sån sund hästhållning och att Ems har blivit såååååååå fin! 😀

  1. Ingrid säger:

   Åh tack snälla! <3

 7. Linda Jern säger:

  herregud vilken skillnad . vad maffiga ni är ??

  1. Ingrid säger:

   Tusen tack!! 🙂

 8. Jennifer säger:

  Har inte varit inne här på ett jäkla tag då jag i princip slutat läsa bloggar helt. Men kikade in nu och JÄKLAR vad fin han har blivit! En otrolig skillnad! Keep up the good work!

  1. Ingrid säger:

   Åh tack vad glad jag blir!! <3

 9. Mia säger:

  Inte surfat in här på ett par månader (semestrar i Australien hihi) men jösses vilken skillnad på er! Jättefina!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.