Underskattade skritt

Posted in Vardag

Dumt att tänka att vi bara ska skritta ett par dagar innan han får joggas. Bättre att göra det där bara till ett ”bara”. Skritten är helt klart underskattad. Även om det tar emot lite när det blåser isvind ute. Man kan ju gå in i ridhuset, tänker ni, men jag är hellre ute oavsett om det snöar, regnar eller blåser, när underlaget tillåter vill säga. Korkat att klaga då, men ändåå. Utomhus är mysigast! Så idag skrittade vi en dryg timme och utnyttjade tiden till att slipa på skolor och skänkelvikningar. På ett sätt tycker jag det är så mycket lättare att rida hästar som ligger på lite i handen och är mer i ramen ”av sig själva”. Ems är helt tvärt emot. Han kräver att jag hela tiden rider fram stödet och bjuder in till en stabil ram. Lärorikt, såklart, men inte helt lätt. Speciellt inte när det kommer till skolor och sidvärtsrörelser. Eller över lag, faktiskt. Jag tycker faktiskt det är svårt att bara rida ett varv på volten och hålla ihop tre meter teknisk häst. Ha-ha. Vilken typ av häst tycker ni är ”lättare” att rida?

Till veckan ska vi jogga lite lätt och sedan återgå till det vanliga arbetet inom kort. Han vilade ju trots allt bara 2 veckor och har inte hunnit tappa kondition under den korta tiden. Lite stel i sidorna, men det löser vi nog ganska snart med jobb och massage. Så glad att vi är på gång igen och för första gången någonsin, typ, har jag en frisk häst och en hel tävlingssäsong framför mig. Tjoho!!

11 Kommentarer

 1. Ellen säger:

  Jag är precis som du, men även min häst är en sådan som måste ridas till stödet varje steg. Han blir gärna lite tom i handen och jag måste verkligen se till att han spårar och formar varje sekund för att han inte ska gå ur ramen. Svårt men lärorikt som sagt!

 2. Manda Stillnert säger:

  Känner igen mig så väl i de du skriver, min bjuder inte på något gratis man får jobba som tusan hela tiden!

 3. Åsa säger:

  Ang skritten 🙂 När min yngsta dotter tävlade i hoppning stod vi så att vi var tvungen att skritta ca 3 km efter asfalt för att komma till bra vägar att trava och galoppera på. Det innebar en massa skritt dit och hem 🙂 men vilken otroligt bra kondis våra killar hade! Vi gjorde via idrottslyftet en konditionstest på alla ponnysar som var med och tävlade i den klubb som min yngre dotter tävlade för. Och där fick vi verkligen kvitto på att skritt verkligen är en underskattad gångart, vår ponny hade den absolut klart bästa konditionen av alla, och det som var klart bidragande till den var all skritt som vi hade både före och efter arbetspassen inne i byn 🙂

  Det är lätt att ”glömma” bort skritten och ist fokusera mer på trav och galopparbete, så jag tycker att du har helt rätt tänk när du inte ”bara” skrittar utan tänker jobb på samma sätt där som i dom andra gångarterna. Lycka till! 🙂

 4. Elin säger:

  Precis som vi pratade om på tävlingen, våra hästar som inte vill vara på tygeln är mycket svårare än de som lägger sig lite i handen och kan ridas lättare genom att sätta igång bakpartiet istället… Just allting som kräver böjning såsom skolor är ju ett svårspelat stycke… Kämpa på, man lär sig ju lite tricks med tiden 😀 Och blir en skickligare ryttare på köpet. Kul att han är igång, kram! 🙂

 5. Anonym säger:

  Ja skrittar massor nu för tiden alltså mer en vad man ”brukar” just för det är så viktigt men ja enklare med xD min tjej är otroligt svår att sitta på för sina gångarter så försöker stärka skritten massor för att kunna få igenom traven bättre sen 🙂

 6. I höstas började jag träna för en online, hennes första kurs (grundkursen) sker bara i skritt och har enbart fokus på ryttaren, hästen är bara ett ”verktyg” för kursen. Varje vecka får jag en ny lektion, så det blir att jag tränar minst en gång/dag med någon av mina hästar o(snitt 3-4gånger/vecka/häst och jag märker sån stor skillnad på de andra gångarterna. Tores trav och galopp har blivit ENORM, Memory börjar äntligen sträcka ut sig och söka sig framåt i galoppen och Håjt har stärkt sig och har hittat/kommit närmare takten i traven och galoppen- allt enbart för att jag valt att rida en tre månaderskurs i skritt, så häftigt! =)

 7. Rebecca säger:

  Håller med dig, så länge de inte försöker springa ifrån jobbet tycker jag det är lättare om hästen har lite extra motor bakifrån. Min måste precis som Ems ridas fram till stödet, han har det inte fullt ut själv. Det är svårt, men lärorikt 🙂

 8. Jag gillar känsliga hästar och brukar kunna få även hästar som inte riktigt vill ha stöd/kontakt att komma dit, men jag förstår att du tycker det är svårt. Min egen har varit sån förr men numer går hon med jättefin kontakt i munnen när hon jobbar bra. Så det går att få ordning på. 🙂

 9. Zandra Svensson säger:

  Min polle är lite hård och stum överlag och oftast lite seg i början på passen men blir sedan mer alert när man kommit igång, jag har haft honom i 10 år iår och att han blivit så beror helt på att jag alltid ridit så, nu på äldre dagar har jag däremot intresserat mig mer för bettlöst och låg form och mysridning istället för tävling, han funkar precis som Ems väldigt bra på hack. 🙂

 10. Linnea säger:

  När min bara fick skritta en period passade jag faktiskt på att ta några av passen i veckan i ridhuset och tränade som tusan på att rida spikrakt med alla fötter under kroppen. Övade hela tiden mot speglarna på en mindre fyrkant och tränade känslan i min kropp att känna var varje hov placerades. Det hade jag jättemycket ut av. Sånt man gärna slarvar med när man får göra ”det roliga”. Men när man väl ska skritta långa pass i flera veckor så varför inte ta tillfället? 🙂

  1. Ingrid säger:

   Ja visst ger det så mycket resultat! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.