Vetcheckad

Posted in Vardag

Mamma testar vågen! Ems är alldeles för stor för vågen så det är på millimetern att få in honom. Det är alltid den första reaktionen när någon ser honom ”oj, vad stor!!”. Haha, nähäää.
Och gissar vilken ras Ems är.

Vetcheckad och klar! Vi har stämt av hullet, kollat tänderna och gjort böjprov. Kan ju gå igenom dem lite kort i ordning.

Jag som oroat mig så för hullet och istället fick Ems beröm för att vara helt perfekt i kroppen. Jag fick förklarat för mig att han är ”sådan” i modellen med en väldigt stark och rejäl benstomme. Man kan jämföra honom med en löpare som ser tunn ut och senig ut, men är stark och väldigt uthållig. Något muskelfattig men han får absolut inte bli fetare. Så hans kropp är optimal för att skelett och leder ska hålla länge. Det kändes ändå skönt att höra! Jag får helt enkelt bara inse att det är sådan han ser ut och att han nöjer sig med en viss mängd mat och inte äter mer.

Böjprovet gick bra på alla ben tills vi böjde lågt höger fram. Där visade han en subklinisk hälta, vilket alltså betyder en hälta som ej är utvecklad och inte uppvisar några symptom. Men vi tog beslutet att behandla honom för att ”städa upp” och om två veckor ska vi på återbesök för att se så det lilla vi fann läkt ut. Fram till dess ska han endast promeneras raskt tjugo minuter per dag. Tyvärr inställd träning nästa vecka då, men hellre behandla och veta att han är fullt frisk än riskera att det blir något större av det i framtiden. Förutom det var han helt grön både högt och lågt på alla ben.

Tänderna såg också ok ut. En liten hake som vi raspade bort men inga sår eller liknande. Dessutom måste jag ge Ems en STOR guldstjärna i uppförande. SÅ snäll inne på kliniken. Inga som helst problem att stå ensam i en box i väntan på sin tur och han rörde sig inte en enda millimeter under checken på löpargången, under behandlingen eller när vi bara stod där och diskuterade. Han stod med huvudet lågt, tuggade och halvsov. Det var uppenbart att han trivdes med att vara i full fokus! Min bästis till häst. ♡

39 Kommentarer

 1. Vilken tur att du gjorde en liten check så att det slapp bli något större! Så roligt att han fick så gott betyg i övrigt också 🙂

 2. Skönt att han mer eller mindre var i toppskick 🙂 Jag har en stor häst som jag kan tänka mig är som Ems, äta hur mycket som helst men ändå alltid se ut vinthund. Jag har hoppas att han ska bli större mer hullmässigt men han har grov benstomme vilket syns på hans ben om inte annat, de är ENORMA- hehe

 3. Amanda säger:

  Vad vägde han då? Skönt att det mesta var grönt!

 4. Helena säger:

  Härligt 😀 Också nyfiken på vad han vägde? Haha.

  1. Ingrid säger:

   Han vägde 640. Alltså 2 kg mindre än sist han blev vägd 🙂

   1. Nathalie säger:

    Exakt lika mycket som min vägde i höstas, som är 170 fast lite grövre i typen 🙂

 5. Emilia säger:

  Härligt att det överlag bara var positiv feedback!

 6. Hanna Isaksson säger:

  Hejsan!

  Måste få säga att jag tycker det är yttert märkligt att en veterinär säger att han ”absolut inte får bli fetare” ??? Det syns ju på varenda bild att han är alldeles för tunn och jag tycker helt DIN magkänsla varit rätt när du tycker han ska upp i vikt.

  Det är ju skillnad på tex en fullblodshäst. De ÄR ofta slanka av naturen. Visst att EMS är långbent och ädel, men han är inte fullblodslik.

  Hur många dressyrhästar på toppnivå är så ”tunna” som EMS? De är knappast uppbyggda av endast muskler. De om några har väl världens absolut bästa veterinärer runt sig? Det skulle alltså innebära att varendaste dressyrhäst i toppen är skadligt för fet???? Och världens bästa veterinärer skulle ”missat” detta?

  Jag tycker du ska gå på DIN magkänsla du hade och istället ta kontakt med en RIKTIG FODEREXPERT ovh kolla EMS hos dem och lägga upp foderstat <3
  Han har ju varit betydligt rundare i perioder hos dig och då ser han betydligt mer välmående ut.
  Man pratar om att hans viktig gynnar senor och ligament, absolut! Men hur står det egentligen till i magen kan man fråga sig? och hur ska han kunna bygga muskler när han inte har någonting att bygga av????? Tvärtom bränner han muskler då istället och kommer bli ännu tunnare…
  Han ser dessutom "matt" ut i pälsen och det är ju ett tydligt tecken på att saker inte är på Topp.

  Slutligen! Du ÄR DUKTIG <3 LITA PÅ DIN MAGKÄNSLA DU HADE OCH GÖR KKONTROLL MED EXPERT PÅ OMRÅDET!

  Stor kram och grattis till fantastisk säsomstart

  1. Anonym säger:

   Jag skulle faktiskt säga att majoriteten av dressyrhästar ser feta ut. ser på allas bloggar där dom skriver att deras hästar ser ”maffiga” och ”kralliga” ut men jag ser bara en fet häst som får för mycket mat och rör sig för lite.
   Jag tycker Ems ser fin ut i hullet! Blir så trött faktiskt på att se så mycket feta hästar här i Sverige…

   1. Rebecca säger:

    Får hålla med Anonym här, många tror att deras häst är maffig och i fin form när den egentligen är fet 🙂 Det är tyvärr så att vi göder våra djur lite för mycket numera, visar kärlek genom mycket käk 😉

  2. Anonym säger:

   Hej! Första gången jag kommenterar på den här bloggen. Jag tycker Ems ser fin ut i kroppen och veterinärerna har rätt. Jag har själv läst hästnäring i 3 år på både Flyinge och Strömsholm. Majoriteten av Sveriges hästar (samt andra djur) är för feta. När människan tycker de har ”musklat” på sig bra så är det i själva verkat fett och inte muskler. Varje häst och individ har ett visst anlag med muskler som de kan få. Alla är olika, vissa blir rundare medan vissa blir smäckra som Ems! (Bra liknelse med en löpare) . Speciellt inom dressyren så är det ”mode” att ha runda hästar, vissa liknar feta fästingar 😉
   Ems är blank och fin i pälsen och ser ut att må bra!

  3. Anonym säger:

   LOL

 7. Hanna Isaksson säger:

  Ok ”ANONYM”……

  DÅ kanske du kan svara på en fråga .. Vi tar en mycket fin dressyrhäst som exempel. En dressyrhäst som dessutom är otroligt proffsigt tränad och som rör sig precis så mycket som sig bör med, ridning, promenader och vattenträning.

  På vilken av bilderna anser du att hästen är bäst i hull ????

  Denna:

  Eller Denna:

  Väldigt nyfiken på ditt svar !

  1. Hanna Isaksson säger:

   Även du kan gärna svara på Ovanstående då Rebecka ??? 🙂

  2. Josefine säger:

   Spännande val av bilder när Lina Dolk skrivit i sin blogg att hon gött upp Biggles så han ska ha extra hull att ta av då han tunnar ut när han reser… ”Nu är Biggles kroppsligt redo för tävlingar, han har extra hull att ta av då han går ner lite i vikt när han reser.” Länk: http://finest.se/liinadolk/2017/03/13/biffen-2/

   Jag tycker Biggles är mycket finare på den första bilden! Han ser stark och vältränad ut medan han har mer köttbullekropp på andra bilden.

   1. Hanna Isaksson säger:

    Spännande om vi nu ska disskutera just DEN hästen att de på den första bilden var mkt oroade för hans vikt eftersom han inte åt bra när han reste samt stressade för mkt! Han tappade för mkt för fort och därmed även muskelmassa – det har de själva skrivit!

    Tyckte och smak är tydligt olika..

    Jag ser en för tunn häst på bilden med uppdragen mage och spända fattiga muskler..
    På andra bilden blank, vålmående, rund och fin muskeltonus .. + lite lite extra för att klara tapp vid tex hormoner och resor!

    Tur alla ser olika på det !!!!!!

    1. Anonym säger:

     Huvudsaken är att våra hästar mår bra och har rätt förutsättningar att klara av det dagliga arbetet vi ryttare ”kräver” av dom och det är upp till hästens ägare att bedöma detta.

     Tycker själv att det är ganska onödigt skrivet då var och en får ha sina egna tankar och åsikter, annars hade alla sett likadana ut…

   2. Ingrid säger:

    Lina gör ett otroligt jobb med Biggles och hur en annan häst ser ut har väl inte något med Ems hull att göra, så jag tycker vi kan hålla dem helt utanför detta 🙂

    1. Hanna Isaksson säger:

     Jag har aldrig sagt annat ! Tvärtom , skrev hur proffsigt och fint tränad just denna häst är!

     Bilderna var en slump för att visa 2 olika hull på hästar i största allmänhet , för att se vad folk föredrar .

     Lina är min idiol ! <3

  3. Dressyrryttare säger:

   Hanna … Den undre är rund och inte i nästa formen. Linas häst är perfekt hull!

  4. Anonym säger:

   Jag följer Lina redan och tycker hon är jätteduktig och tycker även om hennes hästhållning. Som någon skrev så vet Lina om att Biggles är för rund nu. Men jag tycker absolut att översta bilden på honom är bättre än den undre. Jag har för mycket erfarenhet av fång för att någonsin tycka det är okej med feta hästar oavsett hur dom tränas.
   Sen när vi ändå är inne på Lina dolk så kan du ju se hur hennes andra höstar ser ut, slanka, musklade och verkar även välmående. En ”smal” häst mår inte sämre än en fet häst, tvärtom!

  5. En häst som går i form, jobbar med mage ser per automatik ”tjock” ut vilket dina två jämförelsebilder, vilket även syns på Ingrids bilder när hon rider och han jobbar med magen och har en slappmage… Så det enda Ems behöver är mer muskler vilket är på godväg 🙂

   1. vad tråkigt att halva min kommentar har blivit bortredigerad.. Får jag fråga varför?

    1. Ingrid säger:

     Din kommentar var inte otrevlig på något vis och jag tar sällan bort/redigerar kommentarer, men jag vill inte att Lina och Biggles är en öppen diskussion bland kommentarerna på min blogg. Därför har jag redigerat bort länkar till bilder och text i flera kommentarer som handlar om dem. Det spelar egentligen ingen roll vem det handlar om, men jag har bara svårt för att andra människor och hästar diskuteras öppet här utan egen vilja 🙂

 8. Manda Stillnert säger:

  Vi äger en stor häst dock är hon en travhäst men hon är tvärt i mot Ems hon har ingen botten vilket gjort att när de släppt henne på gräs har hon blivit smäll fet, samma sak med fritillgång på hö .. Och hon har fått på backning från veterinären att hon inte får bli för fet då hennes leder tar stryk. Vi har en förmåga att mata våra hästar av kärlek, och tyvärr blir många för feta och då tex får de fång. Jag håller min nere i vikt just pga av att hon haft fång. Sen får folk tycka och tänka vad de vill om de 😉

  1. Hanna Isaksson säger:

   ALLT ÄT JU INTE HELLER SVART ELLER VITT 🙂

   Givetvis ska en fånghäst hållas nere vikt det är är en självklarhet .. och hästar ska heller inte matas i så mycket så det far illa / får fång.

   Men en rund , vålmående häst som arbetas mcyket och glänser och är stark, det räär något annat än en matt, glanslöst , kantig häst som bränner muskler istället för bygger !

   Det jag menar är normalt-vålmående-prestations- hull !!! Inget exstremt!

   1. Manda Stillnert säger:

    Alla våra är blanka och fina fast de lever på sina ”dieter” 🙂 Men många hobby hästar är feta och de är ju dagens sanning .. Fått mycket skit för min normal smala häst ..

 9. Anna säger:

  Min veterinär påminde mig vid varje vetcheck att min stora häst på 176 i mkh inte får bli det minsta överviktig just för att skona kroppen.
  En häst som redan är stor och tung i sig själv är mer känslig för övervikt.
  Så när jag tyckte att han han var bra i hull ville hon att han skulle gå ner 50 kg.

  Hon påpekade också att muskler inte byggs av fett utan av träning. Generellt är dressyrhästar överviktiga i större utsträckning jämför med tex hopphästar.
  Men jag tror att eftersom att man i dressyren gärna vill ha en maffig häst med mycket hals så låter man dom bli lite överviktiga i tron om att det är så dom ska se ut.

  1. M säger:

   Muskler byggs av mat OCH träning! Om de inte får i sig tillräckligt kommer de aldrig bli ordentligt musklade för det finns inget att bygga av och träningen blir istället nedbrytande. Det är elementär träningslära. Ems tränas redan hårt men är trots det väldigt muskelfattig för det jobb han gör. Han ser ut som en gänglig unghäst, inte en gott vuxen häst som tränats på msv nivå i många år. Ja han är grov och kantig i typen men hans överlinje kan absolut bli betydligt mer muskulös och då måste han få i sig mer protein att bygga av. Det behöver inte nödvändigtvis öka hans vikt så himla mycket heller. Min som är lika hög men vid samma träningsintensitet mycket bättre musklad med riktig nacke och rund bakdel väger i toppform endast 20 kg mer, 660 kg. Mer muskelmassa leder till att hästen bär sig bättre vilket ger mindre skaderisk.
   Du kan inte jämföra en dressyrhäst med en galoppör, travare eller ft häst, det blir som att jämföra en viktlyftare med en maratonlöpare. Att vissa hästar är för tjocka är en helt annan diskussion och det försvarar inte att ha en tunn och omusklad häst, båda är lika illa. Man måste som sagt förstå att dressyrhästar får och ska ha en annan kroppstyp och det är inte pga övervikt men för att de tränas mycket mer anaerobt dvs styrka och det ger kortare bulligare muskler.

   1. Hanna Isaksson säger:

    Word! Tack kloka du! Håller med till 100 %!!!

   2. Ebba säger:

    Bullshit, dressyrhästar är generelllt alldeles för feta. Många lever i tron att fetkuddarna på nacken och rumpan skulle vara muskler, vilket är totalt nonsens och direkt en hälsorisk för hästen och en betydligt större sådan än för en häst som är en aning tunn. Vill ni ha riktlinjer skulle jag rekommendera att titta på Ingrid Klimkes dressyrhästar, någon bättre förebild inom dressyr finns inte.

 10. Malin säger:

  Intressant debatterande, jag håller mig dock till de ”smalas”sida, hästar ska inte vara runda och det är precis som flera påpekar att det är ofta man ser feta dressyrhästar. Tycker det är skönt att flera veterinärer påpekar just detta. J

 11. MalinKalin säger:

  Skönt att det ”bara” var en liten grej att fixa 🙂

 12. F säger:

  Nyfiken på varför ni inte kollade upp ev magsår eller magproblem? Iom hans små symptom som många påpekat faktiskt tyder på magsår. När ni ändå var inne på klinik liksom…. 🙂

 13. Josefine säger:

  oj, helat fantastiskt att alla i kommentarsfältet verkar veta mer än utbildade veterinärer

  1. Daniela säger:

   Haha eller hur! 😀

  2. F säger:

   Jag hittade fel på min häst som inte veterinärer på en av Sveriges bäst omtalade kliniker gjorde, så man ska inte underskatta vanligt folk eller överskatta veterinärer 😉

   1. Daniela säger:

    Men så var det ju också din häst och inte någon annans, du känner din häst bäst och Ingrid känner sin häst bäst.

 14. Therese säger:

  Hej, jag är bara nyfiken på hur man behandlar hästen/med vad när man hittar något sådant som EMS hade? 🙂 Tack för en bra blogg annars!!<3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.