Läromästare eller inte

Posted in Vardag

Begreppet ‘läromästare’. Vem bestämmer vem som är en läromästare för vem och vem är egentligen vem att definiera en häst som en läromästare eller inte.

Ems har lärt mig otroligt mycket och vi har lärt tillsammans, men vem är vem att placera honom i ett fack. Kanske jag, kanske ni. Kanske ingen alls. Det handlar inte om att jag vill klassa honom som en svår häst och få honom att låta mer komplicerad än vad han är, och av den anledningen inte kalla honom för läromästare, för att det på något sätt skulle vara ballt. Nej.

Det finns ingen bestämt definition av vad en läromästare är. Eller!? Tänk om han bara matchar hälften av de förutbestämda definitionerna av vad en sådan är och de andra inte alls. Är han en läro eller mästare då? Ni förstår min poäng, va. Varför är det så på liv eller död att Ems ska vara en läromästare, för hur mycket har inte den frågan florerat i mitt kommentarsfält där jag blir bannad för att påstå något annat. För att jag inte ska tro att jag är någon eller något..? Min hjärna är snarare på botten och försöker kravla sig uppåt, snarare än uppe bland molnen och svävar runt. Så tro mig, det är det sista jag tänker om mig själv. Men jag anser fortfarande inte Ems vara en läromästare. För mig är han bara min häst som jag älskar högt, vill utvecklas och ha roligt med. Placera honom i vilket fack ni vill, det spelar mig ingen roll. För det är min känsla som räknas oavsett vad han enligt omvärlden ska ha för titel. 

Ems har utvecklat mig till en bättre ryttare, ingen tvekan om den saken, men jag har också utvecklat honom till den häst han är idag. Säkert till det sämre i vissa aspekter, men i det stora hela till det bättre, tycker jag, med risk för att låta kaxig. Jag siktar mot högre klasser än MSV B med honom, något som varken han eller jag någonsin tidigare genomfört och vägen dit må vara kanske både lång, snirklig, kort, enkel, svårt, lätt, omöjlig, eller absolut möjlig. Vem vet. Men ska vi dit måste vi lära varandra och göra det tillsammans oavsett vad han är eller inte är. Så vad f-n spelar det för roll.

 

59 Kommentarer

 1. Louice säger:

  Jag anser att man lär sig något av alla hästar, alltså bör alla också vara läromästare ?

  1. Ingrid säger:

   Det anser jag också, det finns ingen häst i världen jag inte kan lära mig något av. Så antingen är alla läromästare, eller så är ingen det, rent krasst. 🙂

   1. Anonym säger:

    Vi kan lära oss något från alla människor vi möter eftersom varje individ är unik! Det gäller bars att ha ett öppet sinne och se positivt på alla chanser till kunskap och erfarenhet!
    Det gäller även djur! De kan lära oss mycket om livet.

 2. Anonym säger:

  Ingrid Ingrid.. Det är lätt att veta vad en läromästare är!
  En läromästare kan mer än sin ryttare!
  Ems är läromästare för dig!
  Men för exempelvis Charlotte Haid Bondergard är han inte en läromästare!

  1. Rebecca säger:

   Håller inte med. Bara för att en häst kan en massa rörelser och skolor är det ingen läromästare. En läromästare ska vara snäll, framför allt förlåtande, och mer utbildad än ryttaren. En svårklasshäst kan mycket men kan den inte ha en mindre duktig ryttare på ryggen (långt ifrån alla kan faktiskt inte det) så är det ingen läromästare, utan en perfekt häst för en svårklassryttare. Ganska enkelt faktiskt.

   1. Rebecca säger:

    Mitt svar var till anonym för övrigt, inte Ingrid. Syns inte via telefonen 🙂

   2. Ingrid säger:

    Bra kommentar!

  2. Anna säger:

   Experten har talat. Så skönt att det finns sådana som du. Trevliga i tonen och allt. 😉

  3. Anonym säger:

   Håller helt med där!
   Men sen är det inget negativt för det, nu när du börjar komma upp till Ems ”stadiga nivå” dvs runt msvC så börjar ju er resa att utvecklas vidare som ekipage 🙂

 3. Anna säger:

  Tycker väl ändå inte riktigt svarar på frågan av vad en läromästare är och varför Ems inte är en… För mig är en läromästare en häst som är högre utbildad än mig och gör rätt när jag gör rätt och inte glömmer av det korrekta bara för att jag gör fel några gånger. Ser det heller inte som en fast skala. Min förra häst var en läromästare för mig de första åren men de senare åren ihop gick jag om honom utbildningsmässigt och då var han iallafall inte min läromästare längre. Behöver absolut inte handla om en lättriden häst. Lite trist ton i inlägget tycker jag? Anser mer att det är du som sagt blankt nej till läromästartiteln som att den vore något dåligt än att läsarna lagt någon negativ värdering i den.

 4. Lovise säger:

  För mig är en läromästare en häst som gör rätt när ryttaren gör rätt och en häst som kanske räddar ryttaren när man hamnar i lite tokiga situationer (främst i hoppning kanske). Hästen ska absolut kunna mer än ryttaren, men det kriteriet enbart gör inte hästen till en läromästare, tycker jag. Av det som man får lära om Ems genom att läsa din blogg hade jag heller inte sett honom som en läromästare, inte för någon som är såpass duktig som du i alla fall. Med det menar jag att man verkar få jobba rätt bra med Ems för att han ska jobba rätt, han vill gärna smita undan och vara lite bekväm och har inte alltid kroppen med sig. Även när du gör rätt så krävs det lite ”övertalning” för att han ska jobba bra. En läromästare ska vara ”lättare” än så, anser jag.

  1. Lovise säger:

   Ett tillägg! En läromästare ska inte bara vara en mästare, den ska vara en mästare på att lära ut!

  2. Ingrid säger:

   On point med hur han är. Kanske borde skrivit med det i min text.

 5. E säger:

  Det kändes inte som en särskild välformulerat och genomtänkt text, men visst, du fick fram vad du ville säga.
  Håller med om att tonen är tråkig!

 6. Manda Stillnert säger:

  Min första häst var en riktig läromästare, han var utbildad upp till MVS i både hoppning och dressyr. När man gjorde rätt gjorde han rätt osv, en schysst häst jag lärde mig mycket av. Min nuvarande har jag själv utbildat även om hon kunde de grundläggande när hon kom till mig.

  1. Jasmine säger:

   Håller med dig i de du säger Manda. Då min första häst är precis som säger så är hon utbildad i både dressyr och hoppning, men för att man ska få något av henne så måste man bevisa för henne att man gör rätt. Som till exempel i hoppningen speciellt, så visar hon de genom att hon vägrar att hoppa, vilket får en att fundera på vad man gjorde och vad man ska ändra på för att få hennes tummen upp, när man sedan har bevisat att man har lärt sig av sitt fel så belönar hon en genom att lyda en och göra sin sak.

   Så de beror nog mycket på ryttaren om de är en läromästare eller inte, men i Ingrids fall, så kunde både hon och hästen väldigt mycket när dom blev ett ekipage. Så dom är som vilket ekipage som alla andra. Ingen är någons läromästare…..utan dom är varandras läromästare då dom utvecklar den andra lika mycket.

 7. Maja säger:

  Det är ju inte på liv eller död heller, där tar du i. Mest att läsarna ställt sig lite frågande till varför du tagit det begreppet om Ems som en förolämpning? Har iaf känts så på din reaktion.

  1. Anonym säger:

   Känner detsamma!

 8. Maria säger:

  En läromästare är en häst som kan mer än ryttaren och någorlunda stabil. Så enkelt är det!
  Ems gick väl msvb innan du köpte honom och du själv red på lb nivå. Ergo är Ems en läromästare för dig! Förstår inte varför det är så otroligt viktigt för dig att överbevisa alla om att din häst minsann inte är någon läromästare när det är så uppenbart att han är just det. Att köpa en läromästare är smart, inget att skämmas över. Först köper man sig en läromästare, sen kan man köpa sig en unghäst att utbilda själv.

 9. Anonym säger:

  Det är uppenbart hur otroligt jobbigt det är för dig att EMS är en läromästare. Han utbildar dig och inte tvärt om. Att det känns så motigt. Var stolt över din gentleman. Förstår inte ens hur du orkar lägga då mycket tid och energi på att försöka försvara dig att han inte är en läromästare. Han kan mer än dig. Han är förlåtande och gör rätt när du gör rätt. Han tillrättavisar dig och gör inte rätt när du gör fel. Han är tålmådig och har ett hjärta av guld!
  Du borde hylla din tappra kämpe till läromästare!

 10. F säger:

  Förstår inte varför du verkar tycka att det är något fel i att köpa en läromästare, som att det betyder att man är en dålig ryttare bara för att man köper en häst som kan lära en saker? Du har ju inte direkt ridit avancerad dressyr ”på riktigt” innan EMS, så det är ju inte alls konstigt att du behövt en läromästare.

  1. Ingrid säger:

   Jag tycker inte att det något fel med det alls och tycker ni Ems är en läromästare får ni självklart tycka det.

   1. F säger:

    Det har låtit så på dina svar tidigare och även i detta inlägg, att du blivit förnärmad och gått i försvarsställning när någon nämnt att han är en bra läromästare etc.

    1. Ingrid säger:

     Jag blir inte det minsta förnärmad eller tar illa upp. Alla får tycka precis vad dom vill om mig och honom, det spelar mig absolut ingen roll alls, därför finns ingenting att försvara.

   2. Anonym säger:

    Vill inte vara elak eller något… men undrar nu av ren nyfikenhet vad en läromästare skulle vara för dig, om du fick för dig att köpa en läromästare, hur skulle den då vara?

 11. Maria säger:

  Känns inte som att du fick fram så mycket mer i detta inlägg än vad du tidigare fått fram bland kommentarerna – att du verkligen inte vill se Ems som någon läromästare. Vad anser du vara en läromästare då? Att det inte finns eller går att definiera!? Nä mer förklarande, åsikter och argument tror jag skulle behövas för att vi läsare ska förstå varför du tycker som du tycker. Sen att man tycker olika är självklart men känns inte som att detta gav så mycket och då kunde det lika väl kvitta 😛 Fin och härlig verkar han vara din Ems iaf, läromästare eller ej…

 12. Lene säger:

  Kan inte riktigt förstå, varför somliga är så på att EMS är en läromästare eller inte! Det är väl varje ända häst man rider, som lär ryttaren. Jag kan lära mig att bli bättre ryttare på en 3-åring OCK på en Grand-Prix-häst, alla hästar lär ju olika saker o aspekter om ridning. Det är ju ingen häst bättre en vad ryttaren rider, naturligtvis finns det hästar som gör rätt lättare o kanske förlåter mer, men ändå kan inte en ryttare på LA nivå bara sätta sig på en GP-häst o rida en bra piaff eller piruett…
  Tror, att varenda ryttare med lite förstånd vet, vad du gör för arbete med EMS! Heja på dej o ems, ni är ett ekipage som arbetar o lär sig tillsammans o från varandra, det tycker jag är riktigt fint, helt detsamma om han nu har gått msv c, b eller a före du köpte honom!

 13. Lina säger:

  Från ett blogginlägg här på bloggen 2015/05/18
  ”Ems är den perfekta läromästaren, i den bemärkelsen att han är otroligt lugn och stabil både fysiskt och psykiskt. Samtidigt besitter han glöd, energi och känslighet, utan att någonsin brusa upp. Han accepterar alla fel jag gör, på det sättet att han inte bryr sig nämnvärt, mer än att göra alla möjliga krumelurer i hopp om att göra rätt och förstå vad jag menar – men fortfarande med ett lugn. Gör jag där emot rätt, då sprakar han till och är HELT magisk att sitta på. Det är för mig en läromästare, oavsett vilken nivå man siktar mot. Han är verkligen en på miljonen och har verkligen allt jag önskar. Ett otroligt stabilt psyke, ridbarheten, utvecklingsmöjligheterna, resultaten, vänligheten, åldern och den perfekta storleken för mina långa ben. Jag kan fortsätta i all oändlighet… Världens bästa häst.” Vad har ändrats?

  1. Ingrid säger:

   Jag hade haft honom i 1 månad när jag skrev det och jag håller med i mycket av det fortfarande men absolut inte allt. Ems besitter känslighet och energi, men han är inte otroligt stabil psykiskt. Han är bekväm och smiter gärna undan arbete när han får chansen. Men som sagt, ni får tro och tycka precis vad ni vill, det spelar inte mig någon roll och påverkar varken mig eller Ems.

   1. E säger:

    Hästar och människor ÄR lata av naturen!

   2. Lina säger:

    Jag bryr mig egentligen inte över huvudtaget. Men att läsarna anser att Ems är en läromästare är ju som sagt för att du sagt det själv. Jag själv fick för mig att du gjort det och va därför bara tvungen att kolla tillbaka en snabbis. I ett par inlägg innan så skriver du att du blev ombedd att göra ett byte, OCH HUR GÖR MAN ETT BYTE? Jag tror att Ems var en läromästare för dig när han kom. Han har lärt dig saker men som någon skrev ovan, nu är du ikapp vilket gör att han inte längre är en läromästare för dig. Sen vill jag också betona att bara för att hästen är en läromästare, betyder inte det att det ska vara enkelt, att man ska vinna varje klass o livet är en dans på rosor. Han har ju lärt dig vissa saker, nu ska ju ni lära er att göra dom bra, ihop. Ridning är svårt, oavsett häst. Grundridningen ÄR svår. Och en så stor häst som Ems, är självklart inte enkel att rida. Jag tror att det är du som har gjort det här större än vad det är, frågan är och jag undrar verkligen varför det skulle vara så hemskt att Ems var en läromästare när han kom till dig? Det är väl något jättefint, och inget så hemskt som du får det att låta.

   3. Anonym säger:

    Skulle gissa på att vid den tiden var Ems säkert ”tillriden” av föregående ryttare, vilket är helt naturligt om man köper en häst på en högre nivå än där ryttaren själv rider på.
    Sen finns det olika typer av läromästare/hästar vissa ligger exempelvis på en MSVA nivå, har gått på den nivån länge med flera ryttare och går därför med lätthet på den nivån med ytterligare en ny ryttare. Medan Ems tillexempel som bara legat på den nivån med en? ryttare, dvs är han säkert inte lika stadig i sin ”läromästarroll” som tidigare exempel och säkert behöver mer stöttning och bättre ridning från Ingrids sida.

    1. Ingrid säger:

     Hon som ägde Ems innan mig startade en MSVB med honom, men hon är också en otroligt duktig tränare, domare och ryttare med mycket kunskap och teknik i bagaget 🙂

    2. Lina säger:

     Precis som du säger tror jag inte heller att Ems är den ultimata läromästaren. Men gör det att man istället ska klassa honom som svårriden? Dom två ligger lite väl långt ifrån varandra. Det ska inte vara lätt att rida en läromästare heller, eller någon annan häst. Som man hört så många gånger: ju mer man lär sig desto mer inser man hur mkt man har kvar att lära. Annars hade ju alla hästar och ryttare gått Grand prix. Ridning är svårt om man vill göra det på ett bra sätt! Skitsvårt!

 14. Anette säger:

  Vet du vad? Jag skiter fullkomligt i om du tycker att han är en läromästare eller inte. Och att du INTE tycker det tror jag inte alls beror på att du vill klassa honom som ”svår” för att verka bättre än du är. Inte alls. Men när du skrev inlägget där du pratade om det här sist, så uppmuntrade du läsarna till att säga vad de tyckte/trodde och, som du säger, det är väl olika hur olika människor definierar en läromästare. Finns väl inga rätt eller fel i det? Så, när jag skrev att han i mina ögon, utefter det du delat med dig här, är en läromästare så var ju inte det någon kritik alls mot dig eller din åsikt. Du har, precis som Lina här ovanför citerar, dessutom själv kallat honom just läromästare så det är kanske inte så konstigt om dina läsare uppfattat honom som en sådan. 🙂 Och, vad spelar det för roll?

  1. Ingrid säger:

   Ja precis, vad spelar det för roll. Absolut ingen 🙂

   1. Anette säger:

    Det lät som om du har ”gått igång” väldigt på det i ditt inlägg. Det var det som förvånade mig.

 15. Amanda säger:

  Haha va? Var detta verkligen inlägget som tog dig flera veckor att skriva? I övrigt håller jag med de flesta övriga kommentarer här ovan. Och kul att du tyckte att han var en perfekt läromästare när du köpte honom men inte nu 😉

  1. Ingrid säger:

   Hm, funderade just på vilket datum det var jag började… Så viktigt var det för mig att klassificera honom som något snabbt.

   1. Amanda säger:

    Va? Förstår inte ditt svar.

    1. E säger:

     …att Ingrid inte vill stoppa in Ems i något fack för hon bryr sig inte om vad andra tycker att han är för något… Jag tror han är en häst i alla fall.

    2. Linnea säger:

     Hon menar nog att hur lång tid det tog att skriva bevisar hur mycket hon bryr sig om att klassificera honom

 16. Carolina W säger:

  Alltså jag döööör?! Hahaha. Nivån på kommentarerna? Suck…

  1. Ingrid säger:

   Nivån på hela grejen!! Förstår inte varför det är så viktigt vad han är eller inte är. Haha… för mig är han liksom bara världens bästa Ems.

 17. Karro säger:

  Ganska intressant det där med vad en läromästare egentligen är.. Jag har i dagsläget två hästar hemma, den ena stundtals ett riktigt svin både i hantering och ridning (kollad från topp till tå utan en enda markering någonstans, enbart ett djävulskt humör) men som kan bjuda på en otrolig ridkänsla när allt stämmer men inte är utbildad högre än Lb dressyr. Den andre en tekniskt väldigt svår häst men som är schysst och hittar inte på dumheter och utbildad till Msv dressyr. Båda dessa hästar är för mig läromästare, inte för att jag bara kan stoppa i en polett och välja program så springer de på 70% – för det är det absolut sista jag kan. Men de lär mig att rida! Jag blir en bättre ryttare av båda mina hästar än vad jag hade blivit av en sk ”poletthäst”. Men utåt sett så skulle ingen någonsin påstå att någon av mina är läromästare 😉
  Det jag egentligen ville komma till är att just ordet läromästare uppfattas så olika. Ju klokare jag har blivit desto mer har jag insett vad en läromästare egentligen borde vara och är för mig! 🙂

 18. Emma säger:

  Skillnaden mellan en läromästare och en grön häst är att läromästaren kan och har gjort rörelser, skolor, som du en tidigare rutinerad ryttare lärt, så du som köper hästen kan sätta dig på den och ge hjälper för ex en sluta, och hästen då förstår vad du menar och gör en sluta. Jämfört med att man som vanlig La-msvc ryttare sätter sig på en olärd häst och ger hjälperna för en sluta så blir det på sin höjd en felställd skänkelvikning eftersom hästen inte förstår hur den ska använda sin kropp på dina signaler. Sen är väll en häst alltid en häst och lär sig att smita undan arbete, det beteendet har inget med hurvida den är en läromästare att göra. Jag tycker du ska vara glad över att du har en läromästare istället för att ta det i negativ bemärkelse. Träna på istället så kan du snart rida msvA, då kan du ju få ta åt dig av creed att det är du som utbildat hästen.

 19. Anonym säger:

  Lina!
  Jag har såå länge tänkt på detta inlägg du visar men inte velat påpeka. Hur kan du ändra dig så Ingrid? Det är varken fult eller skamligt att ha en läromästare. Behöver man en så är det bättre än den bästa tränaren!

 20. Cissi säger:

  Jag tycker också att hela den här grejen är fruktansvärt löjlig. Vad spelar det för roll vad du ser honom som?

  Sen tänker jag faktiskt gå lite mot strömmen angående vad en läromästare är. Jag har haft den fantastiska äran att få rida några helt underbara hästar i mitt liv, bland annat min tränares tävlingshästar, blivande elithästar från min tid som beridare i Tyskland, svårklasshästar på mitt gymnasium osv osv. Men vet ni vilken den bästa läromästaren har varit? Min nuvarande häst, som hör och häpna är en travare. Jag köpte honom en månad efter att han togs ur travträning och har gjort allt arbete själv med att utbilda honom. Efter bara några månader gick han LC på 66 % på en pay and ride, efter ett år gjorde han sin tävlingsdebut på 74%. DET HÄR är hästen som jag kommer se tillbaka på resten av mitt liv som hästen som lärde mig RIDA. Jag har lärt mig mer av honom än vad jag har lärt mig i hela mitt liv. Jag har lärt mig så mycket om vad ridning verkligen är, om utbildning, träningsupplägg, målplanering, vikten av min egen träning, osv. Han är en bättre läromästare än de svårklasshästar jag har suttit och trimmat byten eller piruetter på, eftersom han lär mig vad ridning verkligen handlar om. Han är den bästa läraren jag kunde önska mig. Lättriden? Verkligen inte. Högt utbildad? Nej. Fantastisk? Ja på alla tänkbara sätt! Det är en ära att få vara hans människa och att lära oss av varandra.

 21. Hästsurr säger:

  Cissi. Jag gillar din kommentar.
  Något jag funderar på när jag läser alla inlägg är, måste det alltid handla om ridningen?
  Lite mer filosofiskt kanske, men kan inte en läromästare vara en häst som lär en om just häst?
  Jag anser att det är få som lär sig rida, då menar jag verkligen få kunskapen om ridning och inte bara lär sig ett system. Det är först när man faktiskt kan hästen och hästar, varför man gör vad i ridningen samt får ordentlig koll på sin kropp som jag upplever att man börjar får grepp om det där med ridningen.
  Det är när detta inträffar som man kan utveckla sina system på ett framgångsrikt sätt, det är då man lär sig att anpassa sig till olika individer och kan ta fram det bästa tillsammans med dessa. Men för att komma dit så krävs det också att man lär sig häst. Att som Cissi upplever att hon verkligen får lära sig ridning på en helt outbildad häst förstår jag och jag utgår också från att det kommer en del av att man som människa verkligen blir tvungen att lyssna, fundera och ev ”gå nya vägar” än vad man annars har gjort.

  1. Åsa säger:

   Fast Cissi har inte direkt gått från ridskola 1-2 gånger i veckan till outbildad travare, det har jag gjort, jag känner inte som henne, men jag håller med Hästsurr att hästar kan lära en om just häst.
   För att kommentera Ingrids inlägg, så kan hon utesluta svordomar, ofta när man tar till svordomar är man irriterad och bör kanske vänta med publicering tills man lugnat ner sina tankar lite, det är ingen bra idé att eventuellt skrämma iväg sina läsare.

   1. Emma säger:

    Håller med, det verkar som Ingrid blivit förnärmad och vill försvara sina åsikter. OM hon inte hade brytt sig (som hon säger att hon inte gör) skulle hon varit likgiltig inför vad andra tycker och tänker om Ems och henne själv!

 22. Nog för att jag kanske hade lite mer förhoppningar om detta inlägg, att du faktiskt skulle skriva vad du tycker är en läromästare och inte och varför (egentligen lite grann oavsett Ems). Men enbart för att jag tycker ämnet är intressant, jag bryr inte det minsta om Ems är en läromästare eller inte. Hur blev det här till nåt slags jätteproblem på din blogg, varför tycker vissa det är så viktigt? Jag fattar inte. Hoppas du inte tar åt dig av alla knasiga kommentarer.. <3 För det är ju som du säger det spelar ingen roll om han är en läromästare eller inte eller om vissa tror det och vissa inte. De flesta av oss har ju aldrig träffat Ems än mindre ridit honom. Kan inte folk bara sluta haka upp sig på Ems vara/icke vara läromästare… 😉

  1. Anonym säger:

   Håller helt med din kommentar!
   Tycker även lite synd om dig Ingrid att det blivit så stor grej, det spelar väll ingen roll om han är en läromästare eller inte. Det viktiga är att ni trivs och utvecklas ihop.

   1. Margit säger:

    Fast alla såna här grejer blir en stor grej, bara för att Ingrid duckar så himla länge med sin respons!

 23. Åsa säger:

  Då är jag som kärringen mot strömmen! Min fundering är varför så många hakat upp sig på denna undran ang om Ems är läromästare eller inte? Det är ju helt betydelselöst i vilken kategori hästen placeras i, vad är det som gör att så många (men inte alla, tack och lov ) ältar runt denna fråga? Vissa av kommentarerna leder absolut ingenstans utan bara tuggas om och tuggas om. Det är precis samma tugg om Ems som läromästare som när det tuggades om att han hade huvudet fel….Varför verkar vissa bara, och då menar jag verkligen BARA! vara ute efter att lämna dåliga och tråkiga kommentarer! Har ni ingen konstruktiv kritik att komma med, men så håll då tyst! Som jag brukar säga till mina 1 till 5 åringar på mitt jobb, har du inget bra och fint att säga, utan bara elakt och fult, då säger man ingenting alls!!

 24. Sara Sandqvist säger:

  Tycker det har med nivå att göra. En häst som går högre klasser än vad JAG kan så blir den en löromästare. Sen vilken nivå det är är helt olika. Och ett kriterie är att den ska vara tekniskt svår men ändå förlåtande. Då är man en läromästare i mina ögon 🙂

 25. Annika i Lindby säger:

  Läromästare, är en äldre häst, som säljs på Blocket 😀 Kolla själva!

 26. Ida säger:

  Vilket kaos av åsikter det var här i kommentarsfältet, men ändå väldigt inspirerande till egna funderingar. Läste igenom kommentarerna igår, det började gro i hjärnan och idag har jag själv plitat ner ett blogginlägg på samma ämne (ta gärna en titt, kommentera om du inte håller med: https://idakck.wordpress.com/2017/03/29/vad-ar-en-laromastare/ ).
  Utifrån den slutsats jag drog i mitt eget inlägg kan vi läsare inte bestämma åt Ingrid huruvida Ems är en läromästare eller inte, det är upp till henne. Han kanske var det förut, men inte är det längre. Han kanske aldrig varit det, vad vet vi. Oavsett vilket så spelar det ju ingen roll för oss bloggläsare, egentligen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.