Gårdagens ridpass

Posted in Vardag

dsc_9124 dsc_9116 dsc_9152 dsc_9150 dsc_8996 dsc_8931 dsc_8972

Ett par bilder från igår! Vad tycker ni? 😀

Ems är mycket mer trivsam och ger en lättare, mjukare och finare känsla på kandaret, utan att för den delen tappa sin bjudning eller ”knäppa” av. Han blir snarare rundare över ryggen, kommer fram mer med nosen och suger tag jämnare på bettet. Han fungerar naturligtvis bra på vanligt träns också, men på kandaret känns han verkligen kanon. Därför väljer jag att rida på det, varvat med träns såklart. Inget konstigt med det och jag kan fortfarande inte förstå varför det är en sådan jäkla grej. Så kan vi inte bara en gång för alla släppa det nu, tack.

Igår bjöd han på en väldigt härlig känsla, vilket jag tycker syns på ett par av bilderna! Hör och häpna, han känns till och med lättare i traven än galoppen nu! Hans galopp är superduperbehaglig och traven enormt stor att sitta på, men nu kommer jag faktiskt bättre till drivning i traven än galoppen. Vilket känns lite annorlunda men väldigt, väldigt roligt!

36 Kommentarer

 1. L säger:

  Ser nöjd å trivsam ut och ser riktigt trevlig ut. Bra upplägg på variationen på betten
  Lycka till

 2. Ida säger:

  Han är verkligen superläcker!

 3. Alice säger:

  Vad maffig han har blivit!

 4. Anonym säger:

  På kandaret vill man ju se honom komma upp i formen och orka bära sig där. Annars är ni ju inte redo!

  1. Matilda säger:

   Men de är ju inte alla pass som man rider i den högre mer samlade formen, Att han inte är hög i formen på dessa bilder behöver inte betyda att han inte orkar, kan ju också vara så att Ingrid inte red för den högre formen just på dessa bilder utan mer jogging 🙂

   Ser för övrigt väldigt fint ut! 😀

 5. johanna säger:

  men wow vad fin han har blivit Ingrid! Och på sista bilden, han ser så lätt ut, i hela kroppen! Kul att se 🙂

 6. Zandra säger:

  Ser verkligen jättefint ut! Roligt att du väljer att behålla ett tag till! Kämpa på, du är duktig Ingrid! Kram till dig!

 7. Anonym säger:

  ja Ems är jättefin snäll o trevlig en riktig guldklimp har du…, släpp på stången o rid på bridongen … korrekt ridet på kandar ska han få mer luft i framdelen, inte dyka neråt, inte få en knyck i nacken o spottkörteln ska inte komma i kläm, ABC för kandar ridning typ….

 8. Anna säger:

  Fokusera inte så mycket på formen. Fokusera på att få igång bakbenen, att få dom kvicka och mer energi i dom. Då kommer formen av sig själv när du kan börja rida honom ur den energin genom halvhalter och tempoväxlingar.
  Han behöver verkligen komma igång med sina bakben för att det övriga ska bli bra ?

 9. Julia säger:

  Tycker det ser himla trevligt ut! Roligt att se tillsammans igen 🙂

 10. c säger:

  Ja, kandaret är skarpare än ett träns, MEN tror folk glömmer att det inte är allt. Inget bett är skarpare än vad ryttarens hand gör det.
  Och på bilderna det trevligt ut

 11. Johanna B säger:

  ”Det kommer ett inlägg om kandaret”, det här var kanske inte vad man hoppades på haha

  1. Anna säger:

   Är det jobbigt för dig? 😉

 12. Anonym säger:

  Släppa det blir nog svårt eftersom han rids fel på kandaret! Måste du ha skarpare bett så välj något annat o trimma med istället! Han ska bli hög bärig i en form på kandar med nosdelen framme! Oh han rids inte så alls?

 13. Maria säger:

  Ryttare som rider på kandar på andra bloggar får inte samma diskussioner om det, men det är nog för att det används på en annan nivå. Jag tror det är därför det blir sånt prat om det här, folk undrar varför. Jag är själv inte emot kandar och använde det förut på min gamla tävlingshäst. Men kan faktiskt förstå när folk är lite frågande när det används ”bara för att” i vardaglig, och som det ser ut efter bilderna, joggingsridning.

  1. Sophia säger:

   Exakt, i vanlig grundridning med fokus på rund och låg som Ingrid verkar träna på i detta inlägg förstår inte heller jag upplägget med kandar.

  2. Petra säger:

   Men är det inte bra att vänja hästen vid att kandaret kan användas vid alla tillfällen, såväl bara jogg eller uteritt? Så att den inte redan i stallgången inser när kandaret kommer fram att det är dags för ”krävande” jobb.?!

 14. Anna säger:

  Kandardiskussionen handlar inte om kandaret i sig. Många hästar trivs bättre på kantar. Men hur bra än hästen trivs på kandar så måste ryttaren vara väldigt skicklig själv för att klara av att använda kandaret rätt. Du måste kunna rida hästen rätt utan kandar först. Och du måste vara väldigt balanserad själv och inte behöva tyglarna för att hålla balansen. Du måste även veta hur ett kandar fungerar, hur stången och bridongen inverkar och vad man vill uppnå genom att ta i dom olika tyglarna och veta vad som händer med hästens kropp när du gör det.
  Du måste kunna sitta alldeles stilla med handen och bara kunna inverka med små rörelser med fingrarna.
  Hästens huvud ska vara stilla, och det gäller både när man rider med träns och kandar. Men kan man inte sitta stilla när man rider med träns så bör man inte börja rida på kandar.
  Och åter igen så påpekar jag att dom där bakbenen måste komma igång. Det ser ut som att dom mest bara släpar med och då går det inte att få hästen att gå i en ärlig form.

  Det är en jätte fin häst men för att ni ska komma vidare måste du börja ”snurra igång” honom. Han behöver inte springa så mycket fortare, men det måste bli mer energi i bakkärran.
  Sedan tror jag som så många andra att du skulle behöva en kompletterande tränare. Någon som är mer teknisk kunnig och kan se dom små avgörande detaljerna i grundarbetet. Tex hjälpa dig till att bli mer stadig och stilla i din sits och hand. Hjälpa dig att få koll på bakdelen och bogarna mm.

  1. Sophia säger:

   Håller med här. Pelle som du tränat för några gånger uppfattade jag det som, skulle passa dig hur bra som helst, om ni kan få till lite mer regelbundna träningar. Har själv tränat mycket för honom!

   1. Sophia säger:

    I övrigt ser bilderna jättefina ut 🙂

  2. sätilaryttaren säger:

   ”Jean Luc förklarar att hästar kan springa snabbt och länge tack vare ett energisparande system, där energi lagras i musklerna och senorna och sedan används i en senare fas av steget.
   – Hästar är designade för maximal rörelse för minimal ansträngning, säger Cornille.”
   ”– Om du jobbar hästen i ett högre tempo än dess naturliga rytm kan den inte arbeta korrekt. Att ständigt driva hästen framåt gör att du förlorar dess bakben, kraften, förklarar han. ” -http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/jean-luc-cornille-att-rida-hasten.htm

 15. Jag brukar inte lägga mig i men detta börjar bli löjligt!
  Ni som säger att hästar ska bli högre i formen och få fram nosen på kandar kan ju aldrig ha testat att rida på kandar, eller?
  Om hästen är lösgjord så ska den kunna gå i alla lägen oavsett om man har kandar eller ej, dvs, man kan rida dem runda och låga, bakom hand, framför hand, korta i halsen, långa i halsen ect. Kandaret kan underlätta så att man får dem upp och fram med nosen men då måste man rida för det också, det blir inte så automatiskt och det är heller inte meningen!
  Nu vet inte jag vad Ingrid strävade efter eller jobbade med i just detta passet, men för mig så ser det ut som om hon jobbar med en rundare, lite lägre form för att han just ska få igång bakbenen och jobba över ryggen utan att bli spänd. Helt rätt enligt mig och det kan man göra vare sig man har kandar eller träns!
  Så återigen, hästen går i den form som man rider och inte någon förprogrammerad form på grund av huvudlag!

 16. Anonym säger:

  Tror du har svårt att förklara för oss. Där av ditt utdragande på svaret.
  Om du inte har kommit till att klara av att rida honom i annan form än just den lösgörande låga runda, varför då förhasta dig och sätta på kandar? Finns ingen anledning!

 17. Anonym säger:

  Kandar på en nivå när det gör nytta är en fantastiskt fint verktyg när man slipar detaljer.
  Därför blir det mycket diskutionen här och inte på andra bloggar där ekipagen har en annan nivå.

 18. Anonym säger:

  Fick man typ göra som en ” favoritlåt önskan” så skulle det vara att få se en bildserie där hästen rids med väl undersatt bakdel, med resning i fronten och en mule som är i balans framåt. med nackkotorna som högsta punkt inte halsen. det är mycket prat om ögonblicks bilder och jogging, men tycker det är konstigt att det aldrig är ögonblicksbilder på korrekt form för en MSVB häst??? det planeras ju en ev tävling i helgen så då vore det ju inte omöjligt att kunna få se???

 19. Sofie säger:

  SÅÅ kul att ni är igång igen, jättekul att följa er och ser riktigt trevligt ut! 🙂
  Endel personer som följer denna blogg förstår jag mig inte på alls.. Ingrid har nyss börjat att rida ordentligt igen och vissa bara påperkar allt? Tror ni det är så lätt och att det går superfort att träna upp både hästen och en själv? Det tar lång tid att bygga muskler och ändra hästen samt en själv, det går tyvärr inte på en dag som vissa tror och det borde ni som kommenterar som är hästmänniskor veta.
  Kram <3

 20. Manda Stillnert säger:

  Jag tycker så här alla gör som de själva vill så länge de inte skadar hästen, så varför inte låta Ingrid bestämma själv om hon ska rida på kandar eller inte? Sen är de nog ingen nackdel att ha två tränare i stället för en som många skriver. Men alla gör de som passar dem bäst, min ponny reds på kandar i yngre dagar men inte sedan hon flyttade till mig.

 21. M säger:

  Tycker att det är kul att du behåller Ems. Verkar vara en otroligt härlig häst att ha!
  Jag är helt säker på att du är den som känner din häst bäst, vad som passar er som ekipage bäst.

  Lycka till, ser fram emot att fortsätta följa er!

 22. Anna säger:

  Jag tror inte Ems far illa av att ridas på kandaret, eller på det vis Ingrid rider. Hon rider mjukt och kräver inte mer än vad han klarar av.
  Men utifrån vad Ingrid skriver så kommer dom inte framåt i utvecklingen utan tvärt om, det känns som att dom backar. Och då är vi många här som försöker hjälpa Ingrid med tips och råd på hur hon ska komma över tröskeln och vända utvecklingen till det positiva igen.

  Jag känner en viss frustration när jag läser inlägg efter inlägg att hon aldrig känner att hon kommer framåt med Ems. Då vill jag hjälpa!
  Jag har själv ridit en lika stor häst upp till msv A och jag vet hur svårt det är att få alla kroppsdelar på en sån stor häst på plats samtidigt som man själv ska vara stilla och ha allt på plats hos sig själv. Klara av att ge hjälper i rätt tid osv.
  Men jag rider för en tränare som fokuserat på att jag ska rida med små små hjälper och vi jobbat jätte mycket med grunderna och att hästen spårar!
  Klarar man det så är det inga problem sedan att rida rörelser.
  Men att fokusera på formen så mycket som Ingrid gör det är att börja i fel ände.

 23. Lovisa säger:

  Det chockar mig hur många ”proffs” det finns här…
  Haha skärp er, hon gör inget varken Ingrid eller Ems inte klarar av..

  Hon har bra tränare med godkunskap och kommer lära sig allt eftersom.
  Hon bad om att släppa diskussionen så varför fortsätter så många? Avundsjuka?

 24. Annika säger:

  Tycker det är lite märkligt vad många duktiga det finns i kommentarerna på diverse bloggar och forum, inte minst här. Eller framförallt vilket oödmjukt sätt somliga väljer att formulera sig.
  Hästen ser inte ut att må dåligt och Ingrid ser inte ut att rida på ett hårt sätt. Visst skulle man kunna önska mer bärighet men herregud, Rom byggdes inte på en dag. Det måste få ta tid. Alla måste väl få lära sig och känna. Ingen kan från början. Det är inte bara att snurra igång bakbenen, rida fram ett sug i handen, plocka upp formen eller vad det nu kan vara. Isf hade väl alla ridit svår klass.
  Var o tittade på Grand Prix i helgen och det var flera erkända ryttare som enligt vissa här inte heller behärskar att rida på kandar. Det var för mycket stång ibland, hästar som blev korta o bakom hand och bakben med minde arrangemang. Är dock rätt säker på att detta är saker som inte dessa ryttare på elitnivå helst hade visat upp. De jobbar såklart på detta varje dag men dressyr är otroligt svårt och det är inte bara att ”göra”.
  Jag tycker att Ingrid och Ems är jätte fina ihop och de gör så gott dom kan, precis som alla andra vilken nivå man än är på.

 25. Ni ser helt annorlunda ut än bara för ett par månader sedan! Så himla roligt att se.

 26. Fia säger:

  Jag tycker ni ser superfina ut på dom här bilderna ,EMS ser mycket lättare ut på nåt vis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.