Ont i hjärtat

Posted in Okategoriserade

Även om Bali är fantastiskt, så hatar jag det. Djurhållningen här är vidrig, precis som i princip alla andra delar av Asien. Det blir absolut ingen galopp på stranden för min del. 
 Hundratals av dessa små ponnyer arbetar från tidig morgon till sen kväll med att dra runt turister i vagnar. Alla är magra, halta, har stora sår, blir piskade, vistas på ”partygatorna” mitt i natten, blir skrämda av fulla turister, har förskräckliga hovar och travar konstant runt på kullerstensgator som är extremt ojämna och stenhårda.
 Utrustningen är förskräckligt dåligt anpassad och både selen, träns och bett skaver stora sår som blir infekterade. 
   

 Så här hålls de under den tid de inte släpar runt på korkade turister som väljer att åka häst och vagn istället för att gå eller cykla.

Det gör så fruktansvärt ont att se och jag kan verkligen inte hålla tillbaka tårarna. Jag önskar av hela mitt hjärta att det fanns något jag kunde göra för dem. Men vad….? 

30 Kommentarer

 1. sätilaryttaren säger:

  Stackars hästar! 🙁

 2. Anette säger:

  Fy faaaaan, vad vidrigt!!! Det är så ofattbart att det är tillåtet. Och nästan ännu mer ofattbart att turisterna väljer att stödja det. Stackars, stackars snälla, fina djur. :'(

 3. Anna säger:

  En stor anledning till att jag inte sponsrar dessa länder med turister!
  Fy fan!!! Mår illa över hur dessa krakar lever dag ut och dag in!

 4. Johanna säger:

  Nu vill jag inte på något vis säga att det här är okej men jag gör antagandet att hästen mer eller mindre är deras enda inkomstkälla. Att det är den fattiga delen av befolkningen som har dem och då blir det bara en ond cirkel. Bojkottar man dem så förlorar familjen sin inkomst och hästen kommer skötas ännu sämre, gynnar man dem får hästen slita ännu mer men familjen får kanske råd att föda både sig och hästen. Att lösa världens orättvisor är inte rätt. Såg dock att det var en insamling på bett till Rumänien (?) kanske något sådant kan få större genomslag. Bättre utrustning gör ju att hästarna mår bättre även om de måste fortsätta slita…

 5. Marike säger:

  Jag var på Gili T i December, sååå underbar ö!! Men håller helt med dig om det med hästarna, så sorgligt men det blir väl så på en fattig ö med motor-förbud…

 6. Melinda säger:

  Du kan inte gå dit med en hink vatten? Usch va hemskt detta är 🙁

 7. Nea säger:

  Så jävla vidrigt!!

 8. Malin säger:

  Tror till och med det är så vidrigt att hästarna dricker saltvatten…Vi skrev ett mail till PETA om detta efter att ha vart där förra året, fick lite respons och hänvisning till en organisation som jobbar för djur i Indonesien bland annat. Det dog ut rätt fort dock. Antar att det är många som mailar angående det men fler skadar ju inte, det är väl i princip sånt man kan göra…det är så hemskt att bara se på ju! Mådde också så sjukt dåligt över detta när jag va där….

 9. Linda säger:

  Korkade turister ja. Du kanske kan jobba med att upplysa folk om läget?
  Använda din plats på internet liksom.

 10. Johanna B säger:

  Ja, vad ska man göra. Det saknas djurskyddslagar och även om de funnits hade korruption(bla) gjort ett ingripande lönlöst eller direkt farligt. Bojkott och spridning av information/budskap är nog the way to go.

  Att familjer skulle förlora sin inkomstkälla som följd av bojkottning är sant, till viss del, men skulle vara fullt möjligt att lösa genom att skola om till ex cykeltaxi eller helt andra områden. Detta har gjorts i flera andra delar av SOA där hästar alltså inte längre används. Att nyttja ett djur till den extrema grad som faktiskt ofta ser ännu värre ut än på Ingrids bilder är Aldrig okej, och det är turisternas ansvar att se till att det aldrig lönar sig. Djurturismen dör ut –> betydligt färre hästar(totalt) far illa. Inte konstigare än så. Det finns i min mening ingenting som rättfärdigar en tur i en vagn efter dessa tappra små själar.

 11. Ellen säger:

  Jag har för mig att jag läste någonstans att en tjej efterlyste utrustning som inte användes, för att skänka till någon organisation som vidareförmedlade sakerna till hästar som lever såhär. Typ träns, bett, selar, schabrak och liknande som inte ger lika mycket skav. Vissa av de hästarna hon berättade om gick till och med med ståltråd som bett.. 🙁 Kanske något för dig, som är stor inom internethästvärlden, att promota? Finns ju sjukt mycket utrustning som kan komma till bättre användning!

  1. JN säger:

   Det är organsationen Hundhjälpen som samlar in bett (nu även utökat till annan utrustning också!) till hästar i Rumänien. Så himla bra grej! Mer information finns här: https://www.facebook.com/hundhjalpen/posts/10153387711946529

 12. Marie säger:

  Bra kommentarer ovan! Du verkar lite inne på att försöka kombinera ett resande, spontant liv och vardagen där hemma. Så kör. Dra i trådar när du kommer hem, starta en insamling för hästarna (kanske via founded-by-my), samla ihop prylar som någon skrev. Gör det du är bra på, promota projektet via sociala medier, skaffa sponsorer. Jobba både med grejer till hästarna (direkt insats) och ekonomiska bidrag som kanske skulle kunna gå till cykeltaxis till familjerna ( långsiktig insats).
  Så sticker du ner med grejerna och kör typ en youtube-serie och filmar och följer upp.
  Ojdå, det drog iväg lite men go Ingrid go!

 13. Frida säger:

  Jag skänker pengar till WSPA varje månad. De arbetar med djurvälfärd över hela världen. Fokus ligger på att utbilda djurägare så att de vet hur de ska ta hand om sina djur och att hjälpa dem med rätt typ av utrustning, hovslagare och veterinär. De vänder sig dock inte bara till hästar, utan alla typer av djur som far illa.

 14. emma säger:

  fyfan…. hoppas fölk tänker te!….

 15. JN säger:

  Jättebra att du belyser detta Ingrid! Som någon annan skrev tycker jag verkligen att det är något du kan använda din position som bloggare till, att sprida budskap, kanska starta insamlingar eller liknande. (Jag skrev en kommentar ovan om Hundhjälpens insamling tillhästarna i Rumänien.)

  Det är fruktansvärt hur djur behandlas på många ställen i världen men jag skulle också bara vilja påminna om att det sker ett fruktansvärt förtryck av djur i Sverige också. Alla djur som föds upp enbart för att slaktas och bli mat på någons tallrik. Kalvar som tas från sina mödrar efter enbart ett par dagar och slaktas om de har ”fel” kön (tjurar, då de inte kan komma till nytta i mjölkindustrin), alla tusentals tuppkycklingar per DAG som blir ihjälgasade för att människor vill äta ägg och griskultingar som dödas genom att deras huvud slås mot betonggolvet i stallet där det bor. Nej, det finns inget sätt att göra det okej. En av de största sakerna du kan göra om du vill hjälpa djur i nöd är att sluta äta och använda animaliska produkter. Om det känns för stort att ta bort allt så kanske börja med en dag i veckan med vegansk mat. Tips är också att se dokumentärerna Cowspiracy och Earthlings.

  För övrigt måste jag säga att jag är skitavis på din resa och framför allt att få besöka Bali. Har jag alltid velat göra. Men det är tråkigt att det ska behöva göra så ont i hjärtat att se hur djuren behandlas. Hoppas du får en fin sista tid på din resa!

  1. Sarah säger:

   Ja, det är fruktansvärt hur djuren plågas runt om i världen, men att samtidigt inte se något fel i företagen som håller djur instängda och som dödas dagligen i mjölk, ägg, kött och pälsindustrin m.m. är dubbelmoral.
   Skinn av kalvar och kor, var vi får våra sadlar, träns, lädergrimmor och ridstövlar är oftast från Asien och där är det ännu värre djurförhållanden och avlivningsmetoder. Vi slipper se det och kan därför blunda och köpa utrustningen utan dåligt samvete eller illamående över att ens dyra grejer är av ett en gång levande djur. När man är medveten om detta kanske begagnade saker lockar mer, eller syntet, alternativt börjar man rida utan utrustning som är den senaste trenden. 😉

   1. Julia säger:

    Jag bli lite nyfiken på er som förespråkar veganism – hur gör ni med utrustning osv? Både till hästen och er själva? (Inte kritik, utan är intresserad över hur ni tänker kring det eftersom läder används så mycket inom ridsporten.)

    1. JN säger:

     Hej Julia! Det är absolut ett problem med utrustningen då det finns många fördelar med att använda läder, tyvärr. Själv har jag inte häst just nu, när jag hade det hade jag inte blivit vegan än, var ”bara” vegetarian och hade börjat tänka på veganism och utrustningen men inte riktigt kommit dit än. Alla börjar vi någonstans 🙂 men jag köpte det mesta begagnat och det skulle jag göra idag med om jag skulle ha hand om en egen häst. Det är inte heller optimalt, när det kommer till kläder till mig själv använder jag inga läder- eller pälsprodukter men när det kommer till syntetisk utrustning till häst så är den ju oftast inte lika bra. Har provat både syntetsadel och träns. Det kan ju också skada hästen om den sliter sig eftersom att den inte går sönder på samma sätt som läder (tänker tex på grimmor och träns).

     Sen går det ju att dra allt ett steg längre vilket säkert upprör många här: men är det verkligen okej att rida överhuvudtaget? Vi vill ju våra hästar det bästa och älskar dem ofta över allt annat, men vilka är vi att dra i deras munnar, sitta på deras ryggar och bestämma om de ska lära sig piruetter eller hoppa, egentligen? De är ju oftast snälla och fogliga men om de inte vill bli hämtade i hagen tex så tvingas de ofta, det är ju inte så att vi ba ” nähä okej, idag ville hon inte, då får hon stå kvar”. Personligen tycker jag detta är jättejobbigt att inse för jag VILL ju rida, det är det roligaste jag vet. Men jag fattar mer och mer att det egentligen inte är så schysst. :/

  2. Anonym säger:

   Du behöver verkligen läsa på om svensk djurhållning! Du kan verkligen ingenting om hur de går till i svenska ladugårdar..

  3. Maja säger:

   Medhåll till JN. Seriöst, Earthlings – SE DEN! Finns här: https://www.youtube.com/watch?v=JpPRi7st8pY

 16. tant c säger:

  Om jag stod där bredvid hästen och ville göra något bara rakt av, skulle jag betala för tid, alltså vad skulle hästägaren tjäna på en dag, låta hästen få ledigt, gå igenom såren osv men på längre sikt är kommentarerna ovan bra.

  1. Hanna säger:

   Hade gjort samma, om man vil göra någon skillnad när man väl står där!

 17. Åh vad maktlös man känner sig. Dessa små hästars liv är nog dömda att fortsätta som de är. Vad hjälper det att betala ägaren för ett hästen ska få vila en dag och hur många andra hästar står så inte åter? Det är deras sätt att se på djur som inkomstkälla som är FEL. Jag håller med några ovanstående kommentarer om att det bästa är att skänka pengar till t.ex. WSPA som både har resurser att hjälpa djur på plats och ”släcka bränder” men som även jobbar långsiktigt med utbildning av djurägarna.

 18. Matilda säger:

  Engagera dig i WSPA kanske! Du som har en så stor plattform kanske skulle kunna göra ett samarbete med dem? Den organisationen riktar in sig på djur som far illa på just detta sättet. De hjälper gatuhundar och djur som far illa genom turism och mycket mer. Här: http://www.worldanimalprotection.se/

  Som någon annan sa, man också börja äta mer vegetariskt för att minska sitt bidrag till djur som far illa genom att vi konsumerar dem som mat. Man behöver inte bli vegan. Börja köpa ekologiskt kött, se det som en lyx man äter någon gång i veckan. Samma sak med skinka, salami och ost – byt ut det som pålägg ibland, hummus är riktigt gott på macka och lätt att göra! Finns massa vegetariska rätter som är helt fantastiskt goda och lätta att göra. Och köp begagnad utrustning 🙂

 19. Malin säger:

  Jag har själv varit där och på flera ställen i Indonesien och överallt ser djurhållningen lika hemskt ut.. Kunde heller inte hålla tillbaka tårarna när jag såg en häst som hade dragits sönder i munnen, alltså att mungiporna var så mycket högre upp än va dem skulle vara.. Och så hörde man att deras skor var lösa och att många haltade som du säger

 20. MalinKalin säger:

  Usch vad hemskt 🙁

 21. Julia säger:

  Verkligen fruktansvärt, brukar alltid få lika ont i hjärtat när man är i länder där hästarna används (läs: utnyttjas) inom turismen. Också många bra förslag bland kommentarerna på insatser! Sedan vill jag gärna slå ett slag för Svenska Hästars Värn (shv.org) här på hemmarplan, de gör ett fantastiskt jobb med att rädda hästar från vanvård och finansieras helt av medlemsavgifter och donationer.

 22. kalle F säger:

  Gud va hemskt, man får ju verkligen ont i hjärtat. Tack för en bra blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.